Meer ontslagen Spaanse banken

 »
  AFP

Spaanse banken die financiële steun uit Europa accepteren, zullen nog eens duizenden mensen moeten ontslaan. Dat zegt Europees Commissaris Almunia (Mededinging).

De eerste vier banken zullen binnenkort extra kapitaal krijgen ter waarde van 37 miljard euro, zodat ze kunnen worden gereorganiseerd. De afgelopen maanden zijn er onderhandelingen gevoerd tussen Brussel en Madrid. Die hebben nu per bank tot een plan van aanpak geleid. Daaruit blijkt dat deze banken over een paar jaar ruim de helft kleiner zullen zijn.

Limieten

De Spaanse banken hebben last van de enorme vastgoedcrisis in Spanje. Daardoor worden hypotheken niet afbetaald en betalen bouwondernemers hun leningen niet terug. Met het Europese geld kunnen de Spaanse banken nu een deel van hun vastgoedportefeuille overdragen aan een speciale bad bank.

Omdat de probleembanken nu staatssteun krijgen, worden ze onderworpen aan een heleboel beperkingen zodat er geen valse concurrentie ontstaat met de gezonde Spaanse banken. Zo mogen de probleembanken geen reclame maken, zijn er limieten aan de beloningen, en moeten de banken inkrimpen, zowel in personeel als in aantal filialen.

De aankondigingen van vandaag betreffen alleen de vier banken die nu al door de Spaanse overheid worden gesteund, over de maatregelen voor de volgende groep komt eind december meer informatie.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Mogelijk 8000 banen weg bij Spaanse banken' Een aantal Spaanse banken krijgt financiële steun vanuit Europa, maar aan die steun zitten nog wel wat haken en ogen aan. Eén... voorwaarde is in elk geval dat banken duizenden mensen zullen moeten ontslaan. Correspondent Jessica van Spengen is in Madrid.

Video en Audio

Meer video en audio