Tentenkamp Osdorp moet weg

Het tentenkamp in Osdorp»
Het tentenkamp in Osdorp ANP

Ruim 130 uitgeprocedeerde asielzoekers moeten het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp verlaten. De rechtbank vindt dat het onveilig wordt in het kamp.

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam had de asielzoekers laten weten dat het kamp voor vrijdagochtend weg moet, omdat de volksgezondheid risico loopt en er ongeregeldheden kunnen uitbreken. De vluchtelingen probeerden de ontruiming met een rechtszaak te voorkomen.

Geen stromend water

De rechter geeft Van der Laan nu gelijk. Er is volgens de rechter kans op maag- en darminfecties, omdat er alsmaar asielzoekers en tenten bijkomen en afval niet wordt opgeruimd. Ook veroorzaakt het tentenkamp overlast voor de buurt. Verder speelt mee dat burgemeester Van der Laan tijdelijke opvang voor de asielzoekers heeft gevonden in zeker tien andere gemeenten.

Het tentenkamp aan de Notweg werd in september opgezet door zo'n veertig uitgeprocedeerde asielzoekers. Zij wilden met het kamp aandacht vragen voor hun uitzichtloze situatie.

De afgelopen weken kwamen er steeds meer asielzoekers bij. Er was geen stromend water en afval werd niet goed opgeruimd. Dat leidde volgens de rechter tot een onhygiënische situatie.

"De rechtbank zegt nu: je kunt het niet meer volhouden op die plek", zegt NOS-verslaggever Marc Hamer. "De stadsdeelraad moet het tentenkamp laten ontruimen. Dat gebeurt waarschijnlijk aanstaande vrijdag."


Deel deze pagina

Video

  • video 'Tentenkamp Osdorp wordt te onveilig' De politie mag het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam ontruimen. Dat heeft de rechter... beslist. Want het aantal mensen in het kamp wordt steeds groter en de omstandigheden worden steeds slechter .
  • video 'Rechter is het eens met burgemeester Van der Laan' Het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp moet weg. De asielzoekers moeten het kamp opbreken. Dat heeft de rechter... zojuist beslist.

Audio

  • 'Ongeveer helft van asielzoekers morgen al weg' Het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers in Osdorp moet weg. Dat heeft de rechter vanochtend beslist. Vanmiddag gaven de... bewoners van het kampement een reactie op de uitspraak van de rechter. Jeroen de Jager was daarbij.
  • 'Asielzoekers konden handen niet wassen na wc-bezoek' Het tentenkamp in Osdorp moet weg. Dat heeft de rechter vanmorgen beslist, omdat volgens haar de omstandigheden in het tentenkamp... niet langer gezond zijn. Daarmee geeft ze de Amsterdamse burgemeester Van der Laan gelijk. U hoort een bijdrage van Marc Hamer.
  • Rechter: risico's voor de gezondheid in tentenkamp Het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam Osdorp moet weg. De rechtbank is het eens met de burgemeester van... Amsterdam dat het kamp daar weg moet. Verslaggever Marc Hamer was vanochtend bij de rechtbank en bij het tentenkamp.
  • Amsterdam mag tentenkamp ontruimen Mag het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam blijven of niet? Die vraag werd vanmorgen beantwoord in de... rechtbank in Amsterdam. De asielzoekers willen blijven, maar burgemeester van der Laan wil dat ze vóór vrijdagochtend vertrekken. Verslaggever Marc Hamer.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4443 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5616 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4524 keer afgespeeld

Meer video en audio