Farmaceuten beter voor armen

In China en India draaien grootschalige projecten van farmaceutische bedrijven tegen babysterfte»
In China en India draaien grootschalige projecten van farmaceutische bedrijven tegen babysterfte AFP

Farmaceutische bedrijven doen meer voor ontwikkelingslanden dan twee jaar geleden. Dat concluderen de samenstellers van de derde Access to Medicine Index, die vandaag wordt gepubliceerd.

De Access to Medicine Index verschijnt elke twee jaar en beoordeelt in hoeverre de grote medicijnfabrikanten werken aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van geneesmiddelen voor de derde wereld. Het is een initiatief van de Nederlander Wim Leereveld.

Volgens de index doen zeventien van de twintig firma's het nu beter dan in 2010. De samenstellers van de ranglijst kijken onder meer naar de prijs van medicijnen en de mate waarin een bedrijf bereid is om zijn kennis te delen met anderen. Ook de hoeveelheid geld die wordt gestoken in onderzoek naar geneesmiddelen tegen ziekten die alleen in de armste landen voorkomen, telt mee bij de beoordeling.

GlaxoSmithKline

Net als de vorige keer is GlaxoSmithKline de best presterende geneesmiddelenfabrikant, op de voet gevolgd door Johnson & Johnson, dat in 2010 nog op de negende plaats stond. Sanofi staat derde.

Dalers zijn er uiteraard ook: in vergelijking met 2010 wordt het meeste terrein verloren door Novartis (gedaald van 3 naar 7), Roche (van 6 naar 10) en AstraZeneca (van 7 naar 16).

Johnson & Johnson is afgelopen jaren gestart met verschillende projecten in ontwikkelingslanden. Zo wordt er in Kenia geƫxperimenteerd met inkomensafhankelijke medicijnprijzen voor armen en rijken. Ook in India wordt nu zo'n project opgezet. In China en India draaien grootschalige projecten tegen babysterfte.

Ethisch beleggen

Een hoge klassering in de index is belangrijk voor het imago van de 'Big Pharma' bij het grote publiek en bij beleggers. Steeds meer investeerders, vooral grote fondsen, vinden het belangrijk om hun geld op een ethische manier te beleggen. De hoop is dat de farmaceutische bedrijven elkaar opjagen in hun ambitie om hoog te scoren met hun werk ten behoeve van de armste landen.

Initiatiefnemer Wim Leereveld: "Het punt van de index is niet om te 'blamen en shamen', maar om inzicht te verschaffen aan de bedrijven, de wereldwijde gezondheidszorg en de investeerders. We willen samenwerking stimuleren tussen alle betrokkenen, om de gezondheidszorg in de ontwikkelingslanden te verbeteren".

Er is al resultaat: een afspraak tussen alle farmaceuten om samen te werken aan de bestrijding van een aantal zeldzame tropische ziekten.

Deel deze pagina

Video

  • video Meer medicijnen voor derdewereldlanden 17 van de 20 grootste farmaceutische bedrijven doen meer om hun medicijnen bereikbaar te maken voor de... derdewereld dan een paar jaar geleden. Dat blijkt uit het tweejaarlijks onderzoek van de stichting Access to Medicine.
  • video Opleiding kraamverplegers India redt vele baby's Correspondent Lucas Waagmeester ziet in India dat er vele kinderlevens worden gered door de opleiding van... personeel in kraamklinieken.

Audio

  • Eendaagse cursus moet babysterfte India voorkomen Een spannende dag voor de grote farmaceutische bedrijven. De pillenindustrie wordt tegenwoordig elke twee jaar langs een meetlat... gelegd via de Access to Medicine Index. Daarin wordt gekeken of een bedrijf genoeg doet om arme wereldburgers toegang te geven tot hun, vaak dure, medicijnen en zorg. Die index is zo langzamerhand van levensbelang voor farmaceuten. Want hoe hoger op de lijst, hoe groter de kans dat beleggingsfondsen betalen voor nieuw onderzoek. Een verslag van Lucas Waagmeester uit India.
  • Meer betaalbare medicijnen voor derdewereld Farmaceutische bedrijven doen steeds harder hun best om ervoor te zorgen dat ook mensen in de derdewereld over betaalbare... medicijnen kunnen beschikken. Dat blijkt uit de zogenoemde Access to Medicine Index, een lijst die aangeeft hoe beschikbaar medicijnen zijn. Die index neemt de geneesmiddelenindustrie elke twee jaar onder de loep. Volgens Wim Leereveld van de index vinden de bedrijven het heel belangrijk om zo hoog mogelijk op de ranglijst te eindigen. Verslaggever Roel Pauw zet eerst de top drie op een rij.

Video en Audio

Meer video en audio