Steeds minder ontbossing Brazilië

Sinds de metingen begonnen werden er nog niet zo weinig bomen gekapt als het afgelopen jaar»
Sinds de metingen begonnen werden er nog niet zo weinig bomen gekapt als het afgelopen jaar Carlos Sottovia - Flickr / Creative Commons by-nc-sa

De ontbossing van het Amazone-regenwoud in Brazilië neemt steeds verder af. Nog nooit sinds de metingen in 1988 begonnen werden er zo weinig bomen gekapt als het afgelopen jaar.

Tussen augustus 2011 en juli 2012 werd 4656 vierkante kilometer aan bomen gekapt. Het is de vierde achtereenvolgende keer dat de hoeveelheid verdwenen bos per jaar is gedaald.

Een jaar eerder werd er nog 6418 vierkante kilometer bos gekapt. De daling van dit jaar kwam daarmee uit op 27 procent.

Handhaving

De Braziliaanse minister van Milieu Teixeira maakte de laatste cijfers bekend. Volgens Braziliaanse regeringsfunctionarissen is een betere handhaving van milieuwetten de belangrijkste oorzaak van de daling in de houtkap in Brazilië.

Internationale druk

Het Latijns-Amerikaanse land staat al jaren onder internationale druk om de kap van het Amazone-regenwoud aan banden te leggen.

Bij de kap van het Braziliaanse regenwoud komen grote hoeveelheden kooldioxide vrij dat volgens klimaatwetenschappers verantwoordelijk is voor het broeikaseffect dat de opwarming van de aarde veroorzaakt.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio