Massaal protest Caïro rustig

Het Tahrirplein aan het begin van de avond»
Het Tahrirplein aan het begin van de avond Reuters

In Caïro en in andere plaatsen in Egypte is massaal betoogd tegen president Morsi. De schattingen van de aantallen lopen erg uiteen: van tienduizenden tot 200.000 in Caïro. Waarnemers zeggen dat het in elk geval de grootste demonstratie was sinds de val van de vorige president Mubarak.

Net als tijdens de revolutie van vorig jaar was het Tahrirplein het centrum van de betoging. Daar waren de hele avond veel mensen op de been. De sfeer was rustig. De betogers zwaaiden met Egyptische vlaggen en riepen leuzen, waaronder: 'Het volk wil af van het regime'. Dat was anderhalf jaar geleden één van de strijdkreten tijdens het protest dat leidde tot de val van Mubarak.

Decreet

De betogers waren over het algemeen van liberale of seculiere signatuur. Onder hen veel advocaten. De demonstranten zijn vooral boos op Morsi omdat die met een decreet zichzelf tot midden volgend jaar ruime volmachten heeft toegekend. Kern van het decreet is dat presidentiële besluiten niet meer kunnen worden aangevochten bij de rechter. De betogers zeggen dat Morsi, die in juni gekozen werd na democratische verkiezingen, zich ontwikkelt tot een dictator.

"We willen geen dictator meer. Het regime van Mubarak was een dictatuur. We hebben een revolutie gehad om gerechtigheid en vrijheid te krijgen", vertelde de 32-jarige Ahmed Husseini aan persbureau Reuters.

Moslim Broederschap

De betogers beschuldigen de president er ook van dat hij de revolutie van vorig jaar heeft gekaapt met zijn partij, de Moslim Broederschap.

In andere steden buiten Caïro kwam het tot rellen toen tegenstanders van Morsi kantoren aanvielen van de Moslim Broederschap. In Mahalla el-Kobra vielen daarbij honderd gewonden.

De Moslim Broederschap was zelf niet op straat te vinden vandaag. Ze had een tegendemonstratie afgeblazen om confrontaties te voorkomen. Toch liet de broederschap in een Twitterbericht weten dat als de oppositie 200.000 mensen op de been kan brengen, dat zij dan met miljoenen mensen steun gaat betuigen aan Morsi.

Een 50-jarige man betoger kwam om na een hartaanval. Hij had te veel traangas binnengekregen. Het was de tweede dode sinds de protesten tegen Morsi begonnen.

Deel deze pagina

Video

Op het Tahrirplein in Caïro demonstreren duizenden Egyptenaren tegen president Morsi. Die kwam democratisch... aan de macht, maar heeft zich nu meer rechten toegeëigend.

 • Tahrirplein volgestroomd met Morsi-tegenstanders

  Op het Tahrirplein in Caïro demonstreren duizenden Egyptenaren tegen president Morsi. Die kwam democratisch... aan de macht, maar heeft zich nu meer rechten toegeëigend.

 • 'Nu of nooit-moment op Tahrirplein'

  Correspondent kijkt uit op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro. Daar heerst weer een... revolutionaire sfeer nadat president Morsi zich meer macht heeft toegeëigend.

 • 'De vraag is of Morsi gaat inbinden'

  Correspondent Sander van Hoorn is in Caïro, waar weer gedemonstreerd wordt tegen president Morsi. Die heeft... de macht meer naar zich toegetrokken.

 • 'Laten we Morsi een kans geven'

  150 kilometer ten zuiden van Caïro, in Bani Sueif, is de stemming veel minder opstandig dan in de Egyptische... hoofdstad. Een verslag van correspondent Sander van Hoorn vanuit deze arme regio.

 • Sander van Hoorn filmt Tahrirplein en omgeving

  Correspondent Sander van Hoorn geeft vanuit zijn hotel een situatieschets in vogelvlucht van de demonstratie... op het Tahrirplein en de rellen in de zijstraten.

Audio

 • 'Nieuwelingen op Tahrirplein laten zich niet afschrikken' We zijn er zo langzamerhand vertrouwd mee geraakt: demonstranten die zich op het Tahrirplein in Caïro verzamelen om te betogen... tegen Egyptische machthebbers. Vanmiddag waren er weer tienduizenden betogers op het plein om te demonstreren tegen president Morsi die in hun ogen veel te veel macht naar zich toetrekt. Onder hen ook een aantal die voor het eerst demonstreren. Correspondent Sander van Hoorn zocht er een paar op.
 • Sander van Hoorn: tienduizenden mensen op Tahrirplein Het Tahrirplein in de Egyptsiche hoofdstad Caïro stroomt weer vol met demonstranten. Zij betogen tegen een decreet van president... Morsi dat hem meer macht geeft. Het zou de grootste demonstratie moeten worden sinds Morsi in juni aan de macht kwam. Correspondent Sander van Hoorn is op het Tahrirplein.

Video en Audio

Meer video en audio