Asbest Merwedehaven vóór 2002

 »
  Richard van Hoek Fotografie

Op de stortplaats Derde Merwedehaven is vóór 2002 wel degelijk een grote hoeveelheid asbesthoudend afval gestort. Dat blijkt uit TNO-onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Het onderzoek werd ingesteld nadat de NOS in april had gemeld dat er voor 2003 tienduizenden tonnen onverpakt afval met asbest zijn gestort.

Onderzoek

De provincie heeft lang volgehouden dat er in de eerste jaren van de vuilnisbelt geen asbesthoudend materiaal is gestort. Nu is onderzocht wat er sinds de opening van de stortplaats in 1990 is verwerkt.

Uit documenten die TNO heeft bekeken blijkt dat er in de periode 1993-2002 tussen de 118.000 en 422.000 ton asbesthoudend afval is gestort. Daarvan is moeilijk vast te stellen hoeveel daarvan onverpakt was. TNO houdt het op ongeveer 2000 ton.

Toezicht

Een ander belangrijk onderdeel van het rapport gaat over het toezicht. Sinds 1993 zijn er 21 rapporten opgemaakt over overtredingen met asbest. Met tien van die overtredingen heeft de provincie niets gedaan. Pas sinds 2005 heeft de provincie de rol van toezichthouder opgepakt, volgens het onderzoek.

Inwoners van het nabijgelegen Sliedrecht maken zich zorgen omdat de Derde Merwedehaven een paar honderd meter van hun gemeente ligt. De stortplaats wordt eind dit jaar gesloten.

Deel deze pagina

Video

Meer asbest op vuilstort Merwedehaven

Jarenlang was onduidelijk hoeveel asbesthoudend materiaal er precies ligt op de vuilstort Derde Merwedehaven bij Sliedrecht. Nu... blijkt dat het veel meer is, dan eerder gedacht. De provincie Zuid-Holland zette onderzoekers van TNO aan het werk.

Video en Audio

  • » Gaza: verstrooiing en verwoesting Video Inwoners van Gaza proberen letterlijk en figuurlijk de oorlog achter zich te laten. De...30 aug 2014, 470 keer afgespeeld
  • » Strijd om zeehond in Zuid-Holland Audio Zieke zeehonden, of jonge zeehonden die hun moeder kwijt, zijn kunnen vanaf volgend jaar terecht op...30 aug 2014, 136 keer afgespeeld
  • » Joden weggestuurd in dorp Guatemala Video Leden van de orthodox-joodse Lev Tahor-beweging zijn na een conflict uit een Guatemalteeksdorp...30 aug 2014, 7064 keer afgespeeld

Meer video en audio