Parijs steunt Palestijnse aanvraag

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius»
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius AFP

Frankrijk zal de aanvraag van de Palestijnse Autoriteit voor een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties steunen. Minister van Buitenlandse Zaken Fabius heeft dat bekendgemaakt.

De Palestijnse president Abbas legt het verzoek donderdag voor aan de Algemene Vergadering van de VN in New York. Britse media meldden dat ook Groot-Brittannië de aanvraag zal steunen. Londen zou wel een aantal voorwaarden stellen.

Meerderheid

Omdat de Palestijnen kunnen rekenen op veel steun in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en in de Arabische Wereld lijkt het vrijwel zeker dat de aanvraag een meerderheid krijgt.

Vorig jaar probeerde Abbas volledig lidmaatschap van de VN in de wacht te slepen, maar dat verzoek strandde. Wel slaagde hij erin lid te worden van de VN-cultuurorganisatie Unesco. Ook Frankrijk, een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, gaf daar toen steun aan.

Nederland

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans gaf twee weken geleden te kennen dat Nederland het verzoek van de Palestijnen onverstandig vindt.

Juridisch zijn er geen bezwaren, maar het verzoek is volgens het kabinet niet bevorderlijk voor het op gang brengen van vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Ook Israël en de Verenigde Staten zijn tegen.

Deel deze pagina

Audio

  • Wessel de Jong: afwachten of Abbas aanvraag gaat indienen De Palestijnen zijn druk bezig met het zoeken van steun voor een waarnemersstatus bij de VN. Frankrijk steunt het, zo bleek... vanmiddag. Hoogstwaarschijnlijk zal Abbas dat verzoek donderdag voorleggen aan de Algemene Vergadering van de VN in New York. Correspondent Wessel de Jong vertelt.

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 7673 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 1005 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 1020 keer afgespeeld

Meer video en audio