Parijs steunt Palestijnse aanvraag

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius»
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius AFP

Frankrijk zal de aanvraag van de Palestijnse Autoriteit voor een waarnemersstatus bij de Verenigde Naties steunen. Minister van Buitenlandse Zaken Fabius heeft dat bekendgemaakt.

De Palestijnse president Abbas legt het verzoek donderdag voor aan de Algemene Vergadering van de VN in New York. Britse media meldden dat ook Groot-Brittannië de aanvraag zal steunen. Londen zou wel een aantal voorwaarden stellen.

Meerderheid

Omdat de Palestijnen kunnen rekenen op veel steun in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en in de Arabische Wereld lijkt het vrijwel zeker dat de aanvraag een meerderheid krijgt.

Vorig jaar probeerde Abbas volledig lidmaatschap van de VN in de wacht te slepen, maar dat verzoek strandde. Wel slaagde hij erin lid te worden van de VN-cultuurorganisatie Unesco. Ook Frankrijk, een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, gaf daar toen steun aan.

Nederland

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans gaf twee weken geleden te kennen dat Nederland het verzoek van de Palestijnen onverstandig vindt.

Juridisch zijn er geen bezwaren, maar het verzoek is volgens het kabinet niet bevorderlijk voor het op gang brengen van vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Ook Israël en de Verenigde Staten zijn tegen.

Deel deze pagina

Audio

  • Wessel de Jong: afwachten of Abbas aanvraag gaat indienen De Palestijnen zijn druk bezig met het zoeken van steun voor een waarnemersstatus bij de VN. Frankrijk steunt het, zo bleek... vanmiddag. Hoogstwaarschijnlijk zal Abbas dat verzoek donderdag voorleggen aan de Algemene Vergadering van de VN in New York. Correspondent Wessel de Jong vertelt.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 497 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 618 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 345 keer afgespeeld

Meer video en audio