Rutte erkent schenden belofte

Rutte: "Belofte dat er überhaupt geen geld meer naar Griekenland zou gaan, kan ik niet handhaven."»
Rutte: "Belofte dat er überhaupt geen geld meer naar Griekenland zou gaan, kan ik niet handhaven." ANP

Premier Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd.

Na het vragenuur benadrukte hij dat er geen nieuwe steun naar de Grieken gaat en dat ze geen "nieuw geld" krijgen. Maar de Grieken krijgen meer tijd om af te lossen, tegen gunstiger voorwaarden, erkende hij.

Verkiezingsbelofte

Volgens Rutte blijft wel het grootste deel van zijn verkiezingsbelofte overeind. "Maar het deel van de belofte dat er überhaupt geen geld meer naar Griekenland zou gaan, dat kan ik niet handhaven."

De premier benadrukte dat de economische situatie de afgelopen tijd verder is verslechterd en dat dat ook de Grieken raakt. Hij noemde het onvermijdelijk in de politiek om concessies te doen.

Geen garanties

Rutte gaat er nog steeds van uit dat Nederland het aan Griekenland geleende geld terugkrijgt, al erkende hij dat garanties niet zijn te geven.

Deel deze pagina

Video

Premier Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor... de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd. Volgens Rutte blijft wel het grootste deel van zijn verkiezingsbelofte overeind. "Maar het deel van de belofte dat er überhaupt geen geld meer naar Griekenland zou gaan, dat kan ik niet handhaven."

 • Rutte erkent schenden belofte over Griekenland

  Premier Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor... de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd. Volgens Rutte blijft wel het grootste deel van zijn verkiezingsbelofte overeind. "Maar het deel van de belofte dat er überhaupt geen geld meer naar Griekenland zou gaan, dat kan ik niet handhaven."

 • Extra steun Griekenland tast geloofwaardigheid Rutte aan

  In Den Haag is er enerzijds begrip voor de versoepeling van de lening voor de Grieken. Maar anderzijds krijgt... premier Rutte steeds meer een geloofwaardigheidsprobleem, vindt de oppositie.

 • 'Rutte heeft geloofwaardigheidsprobleem'

  Vandaag heeft premier Rutte een derde belofte verbroken. Dat merkt Domique van der Heyde op nu Rutte... ingestemd heeft met meer steun voor Griekenland.

 • Samsom over Griekse deal: blij dat het gelukt is

  PvdA-leider Samsom vindt de Griekse deal "niet leuk", maar hij is wel "blij dat het nu gelukt is".... "Griekenland kan deze moeilijke periode nu doorkomen," aldus Samsom. De eurolanden stemden vannacht in met een verlaging van de rente op Griekse leningen.

 • Wilders: Rutte is nu Markos Ruttos

  Premier Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor... de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd. Daarom is Rutte nu "Markos Ruttos", vindt PVV-leider Wilders. "Hij zou een betere premier van Griekenland zijn."

 • Pechtold: Rutte moet eerlijk zijn over Europa

  Premier Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor... de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd. D66-leider Pechtold vindt daarom dat de premier het nodige uit te leggen heeft. "Rutte moet eerlijk zijn."

 • Buma: een premier met twee gezichten

  CDA-leider Van Haersma Buma vindt dat Mark Rutte "een premier is met twee gezichten". Premier Rutte erkende... eerder vandaag dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd.

Audio

 • Peter Blok: Rutte krijgt hoon van hele oppositie Het woord kiezersbedrog viel vanmiddag in verband met premier Rutte. De ministers van Financiën hebben vannacht afgesproken dat... Grieken langer de tijd krijgen om hun schuld terug te betalen en ze hoeven minder rente te betalen. Dat kost Nederland 70 miljoen per jaar, 14 jaar lang en dat is in totaal bijna 1 miljard euro. In Den Haag is politiek verslaggever Peter Blok.
 • Wouter Koolmees: kiezersbedrog van Rutte Kiezersbedrog! Van VVD-leider Mark Rutte. Dat vindt D66, nu Griekenland toch extra geld gaat kosten. 14 jaar lang, 70 miljoen per... jaar. De ministers van financiën hebben dat vannacht in Brussel afgesproken.

Video en Audio

Meer video en audio