Rutte: formatie blijft Kamer-zaak

Rutte beantwoordt de kamer»
Rutte beantwoordt de kamer NOS

Het kabinet zal geen stappen zetten om de koningin weer een rol te geven tijdens de formatie. Dat zei premier Rutte in het Vragenuurtje.

Afgelopen weekend zei Rutte op het VVD-congres dat hij terug wil naar het oude systeem, waarbij het staatshoofd advies vraagt aan de fractieleiders, en informateurs benoemt.

Politiek leider

In de Tweede Kamer zei Rutte op vragen van D66 dat hij zijn uitspraken deed als politiek leider van de VVD. Als premier gaat hij niet over kabinetsformaties. "Dat is het terrein van de Tweede Kamer."

Er is een Kamermeerderheid voor het nieuwe systeem waarin de Tweede Kamer het voortouw neemt.

Rutte erkende dat het bij de afgelopen formatie goed is gegaan, maar dat kwam volgens hem omdat er maar twee partijen onderhandelden. Als er meer partijen bij betrokken zijn of als er sprake is van grote onenigheid kan het staatshoofd een belangrijke rol spelen, denkt Rutte.

Deel deze pagina

Video

Rutte: Kamer gaat over formatie

Het kabinet zal geen stappen zetten om de koningin weer een rol te geven tijdens de formatie. Dat zei premier Rutte in het... Vragenuurtje op vragen van D66-Kamerlid Schouw. "Dat is het terrein van de Tweede Kamer."

Video en Audio

  • » Naturalis fileert walvis op strand Video Natuurhistorisch museum Naturalis onderzoekt op het strand van Scheveningen de walvis die gisteren...21 aug 2014, 39 keer afgespeeld
  • » Werkloosheid daalt opnieuw Video De werkloosheid is in juli voor de derde maand op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het...21 aug 2014, 167 keer afgespeeld
  • » Aangespoelde walvis ontleed op strand Audio In Scheveningen weten ze wel het een en ander van het fileren van vis, maar dit is andere koek: op...21 aug 2014, 712 keer afgespeeld

Meer video en audio