Rutte: formatie blijft Kamer-zaak

Rutte beantwoordt de kamer»
Rutte beantwoordt de kamer NOS

Het kabinet zal geen stappen zetten om de koningin weer een rol te geven tijdens de formatie. Dat zei premier Rutte in het Vragenuurtje.

Afgelopen weekend zei Rutte op het VVD-congres dat hij terug wil naar het oude systeem, waarbij het staatshoofd advies vraagt aan de fractieleiders, en informateurs benoemt.

Politiek leider

In de Tweede Kamer zei Rutte op vragen van D66 dat hij zijn uitspraken deed als politiek leider van de VVD. Als premier gaat hij niet over kabinetsformaties. "Dat is het terrein van de Tweede Kamer."

Er is een Kamermeerderheid voor het nieuwe systeem waarin de Tweede Kamer het voortouw neemt.

Rutte erkende dat het bij de afgelopen formatie goed is gegaan, maar dat kwam volgens hem omdat er maar twee partijen onderhandelden. Als er meer partijen bij betrokken zijn of als er sprake is van grote onenigheid kan het staatshoofd een belangrijke rol spelen, denkt Rutte.

Deel deze pagina

Video

Rutte: Kamer gaat over formatie

Het kabinet zal geen stappen zetten om de koningin weer een rol te geven tijdens de formatie. Dat zei premier Rutte in het... Vragenuurtje op vragen van D66-Kamerlid Schouw. "Dat is het terrein van de Tweede Kamer."

Video en Audio

  • » "Ze zouden morgen kunnen beginnen" Video De marechaussees willen morgen naar het rampgebied. Dat is niet ver van de stad Donetsk, midden in...25 jul 2014, 3103 keer afgespeeld
  • » Hercules met marechaussees stijgt op Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 10235 keer afgespeeld
  • » "Het is een oorlogsgebied" Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 3858 keer afgespeeld

Meer video en audio