Scheuring in Franse UMP

François Fillon voor een tv-interview»
François Fillon voor een tv-interview AFP

Oud-premier Fillon heeft zich in het Franse parlement afgesplitst van de rechtse oppositiepartij UMP. Hij heeft dat besluit genomen omdat hij de uitslag van de leiderschapsverkiezing binnen de partij van oud-president Sarkozy niet erkent.

Die verkiezing verloor Fillon nipt van zijn rivaal Copé. Na een eerste telling was het verschil in stemmen minder dan honderd en na hertelling was het verschil 952 stemmen in het voordeel van Copé.

Leiderschap

Fillon, die gematigder is dan Copé, zegt dat de kiezer niet goed vertegenwoordigd wordt door het huidige UMP-bestuur. Hij begint een eigen fractie onder de naam 'Verenigd UMP'. Fillon neemt eenderde van de UMP-parlementariërs mee, waardoor de oppositiepartij ernstig wordt verzwakt.

Fillon is alleen bereid af te zien van een eigen fractie als Copé instemt met een nieuwe verkiezing voor het leiderschap. Copé moet dan binnen drie maanden verkiezingen uitschrijven. Copé riep de partij eerder op zich achter hem te scharen en zijn leiderschap te accepteren.

Deel deze pagina

Video

Ron Linker: afsplitsing Fillon verzwakt Franse oppositie

De ruzie binnen de Franse rechtse oppositiepartij UMP gaat onverminderd door. Oud-premier Fillon heeft zich in de parlement... afgesplitst van zijn fractie. Vorige week ontstond onduidelijkheid over wie de verkiezingen om het leiderschap van UMP had gewonnen: Fillon of Copé.

Audio

  • Fillon splitst zich af van UMP De ruzie binnen de Franse rechtse oppositiepartij UMP gaat onverminderd door. Oud-premier Fillon heeft zich in de Assemblee... Nationale afgesplitst van UMP. Vorige week ontstond onduidelijkheid over wie de interne verkiezingen om het leiderschap van UMP had gewonnen.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 2855 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 3738 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2960 keer afgespeeld

Meer video en audio