NOS WielrennenAangepast

Enquete renners: vijftig keer "nee"

In een enquête van het AD antwoorden vrijwel alle Nederlandse renners die actief waren tussen 1998 en 2005 met "nee" op de vraag of zij doping gebruikten.

De krant stelde ongeveer vijftig wielrenners de vraag. 'Het antwoord van bijna alle renners is 'nee', geen enkele renner antwoordt met 'ja'. Een enkeling gaat er niet op in.'

Het antwoord luidt dan veelal hetzelfde, de reacties zijn verschillend.

"Een belachelijke vraag"

Maarten den Bakker fietste in die jaren voor Rabobank. Hij stelt "nee, zeker niet. Ik heb me altijd voorgenomen te handelen naar de regels van de UCI."

Michael Boogerd: "Dat vind ik echt een belachelijke vraag. Ik heb echt al honderd keer gezegd dat ik geen doping heb gebruikt."

En Erik Dekker stelt dat zijn antwoord er eigenlijk niet toe doet. "Dit is een waardeloze en oneerlijke vraag. Omdat het eerlijke antwoord, nee dus, toch niet wordt geloofd. Men wil alleen maar bekentenissen horen. Zeker in deze tijd."

Laurens ten Dam, een renner die nu nog altijd actief is, is verrast. "Weet je dat jullie de eerste zijn die mij dit recht voor de raap vragen? En dat valt te prijzen. (...) Maar mijn antwoord is nee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl