Kamer verdeeld over EU-akkoord

 »
  Flickr - Alex783 / Creative Commons - by-nc-sa

De Tweede Kamer is verdeeld over het akkoord over financiële hulp aan Griekenland. De Europese ministers van Financiën werden het gisteren met de Europese Centrale Bank en het IMF eens over de verstrekking van een lening van 43 miljard euro aan Griekenland.

De VVD zegt dat de afspraken de fractie als een steen op de maag liggen, nu Nederland minder rente op leningen aan Griekenland krijgt. Maar VVD-woordvoerder Harbers benadrukt dat wel aan de belangrijkste voorwaarden van de VVD voor steun is voldaan. Zo gaat er geen nieuw geld naar de Grieken in de vorm van een nieuw steunpakket.

PvdA-Kamerlid Nijboer verwelkomt het akkoord dat weer "enig perspectief" biedt in de problematische situatie. Hij vindt het wel belangrijk dat er goede voorwaarden worden afgesproken.

D66-Kamerlid Koolmees spreekt van een verstandig besluit. "Het gaat Nederland weliswaar geld kosten, maar op de lange termijn is dit het beste."

Soft

Hij vindt wel dat premier Rutte voor de verkiezingen had moeten zeggen dat Griekenland geld kost. Door dat niet te doen heeft hij volgens Koolmees al zijn derde verkiezingsbelofte gebroken. "De VVD beloofde alle werkenden 1000 euro, dat er niet gemorreld zou worden aan de hypotheekrenteaftrek en dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan."

De SP vindt het akkoord geen oplossing omdat er niet aan schuldenherstructurering wordt gedaan. Kamerlid Merkies vreest dat de private schuldeisers zich de komende jaren terugtrekken en dat het een volledig publiek probleem wordt.

Ook de PVV is negatief. Partijleider Wilders zegt op Twitter: "Rutte weer soft voor Grieken maar keihard voor NL. Griekse deal kost ons 1 miljard extra. Niet Marx Rutte maar Markos Ruttos".

Onvermijdelijk

VVD, GroenLinks en CDA willen nu nog niet reageren. CDA-Kamerlid van Hijum zegt dat zijn partij het oordeel opschort tot het kabinet meer duidelijkheid geeft over de uitvoering van de afspraken en de gevolgen voor de belastingbetaler.

Minister Dijsselbloem van Financiën zei dat de steun Nederland voor het eerst geld gaat kosten: 70 miljoen euro per jaar in de komende 14 jaar, omdat Nederland net als de andere landen afziet van winst op leningen.

In de Kamer en daarbuiten is de vraag gerezen of de overeenkomst niet veel meer geld gaat kosten omdat het onvermijdelijk lijkt dat schulden moeten worden kwijtgescholden aan de Grieken. Minister Dijsselbloem sprak dat vannacht tegen.

Deel deze pagina

Video

In Den Haag is er enerzijds begrip voor de versoepeling van de lening voor de Grieken. Maar anderzijds krijgt... premier Rutte steeds meer een geloofwaardigheidsprobleem, vindt de oppositie.

 • Extra steun Griekenland tast geloofwaardigheid Rutte aan

  In Den Haag is er enerzijds begrip voor de versoepeling van de lening voor de Grieken. Maar anderzijds krijgt... premier Rutte steeds meer een geloofwaardigheidsprobleem, vindt de oppositie.

 • Samsom over Griekse deal: blij dat het gelukt is

  PvdA-leider Samsom vindt de Griekse deal "niet leuk", maar hij is wel "blij dat het nu gelukt is".... "Griekenland kan deze moeilijke periode nu doorkomen," aldus Samsom. De eurolanden stemden vannacht in met een verlaging van de rente op Griekse leningen.

 • Wilders: Rutte is nu Markos Ruttos

  Premier Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor... de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd. Daarom is Rutte nu "Markos Ruttos", vindt PVV-leider Wilders. "Hij zou een betere premier van Griekenland zijn."

 • Pechtold: Rutte moet eerlijk zijn over Europa

  Premier Rutte erkent dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor... de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd. D66-leider Pechtold vindt daarom dat de premier het nodige uit te leggen heeft. "Rutte moet eerlijk zijn."

 • Buma: een premier met twee gezichten

  CDA-leider Van Haersma Buma vindt dat Mark Rutte "een premier is met twee gezichten". Premier Rutte erkende... eerder vandaag dat hij zijn verkiezingsbelofte over Griekenland "niet helemaal" gestand kan doen. Voor de verkiezingen zei Rutte als VVD-leider dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan. De eurolanden stemden er vannacht mee in dat de rente op Griekse leningen wordt verlaagd.

Audio

 • Peter Blok: Rutte krijgt hoon van hele oppositie Het woord kiezersbedrog viel vanmiddag in verband met premier Rutte. De ministers van Financiën hebben vannacht afgesproken dat... Grieken langer de tijd krijgen om hun schuld terug te betalen en ze hoeven minder rente te betalen. Dat kost Nederland 70 miljoen per jaar, 14 jaar lang en dat is in totaal bijna 1 miljard euro. In Den Haag is politiek verslaggever Peter Blok.
 • Samsom: geen winst meer op leningen Griekenland In de verkiezingscampagne waarschuwde PvdA-leider Diederik Samsom al dat de hulp aan Griekenland meer zou kunnen gaan kosten en dat... komt nu uit. Volgens Samsom is het echter terecht dat Nederland en de andere eurolanden niet meer verdienen aan het leed van de Grieken.
 • Marcel Bril: nog geen definitieve conclusies in Den Haag Griekenland krijgt langer de tijd om leningen af te lossen tegen lagere rentes. Dat gaat Nederland geld kosten, zegt minister van... Financiën Dijsselbloem.

Video en Audio

 • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
 • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
 • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio