Akkoord kost NL bijna 1 miljard

Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem»
Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem ANP

De Europese steun aan Griekenland kost Nederland 14 jaar lang ongeveer 70 miljoen euro per jaar. Dat komt neer op zo'n 980 miljoen euro. Dit zijn kosten die voor rekening van Nederland komen, omdat het net als de andere eurolanden afziet van de winst op de leningen.

Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën gezegd na het akkoord dat vannacht is bereikt. Nederland heeft ingestemd met een verlaging van de rente op de leningen aan Griekenland. Bovendien mag Griekenland dat geld 15 jaar later terugbetalen dan aanvankelijk de bedoeling was.

Mislopen winst

De grootste kostenpost voor Nederland zit in het besluit om de winst van de ECB op Griekse staatsleningen aan Griekenland terug te laten vloeien.

De ECB heeft in het begin van de crisis grote hoeveelheden Grieks staatspapier opgekocht, in de hoop de rente voor Griekenland betaalbaar te houden. Die staatsobligaties leveren de ECB nog altijd winst op, de komende jaren naar schatting 10 miljard euro. Omdat Nederland volgens de verdeelsleutel binnen de ECB recht heeft op 5,7 procent van dat bedrag, loopt de schatkist nu 570 miljoen euro mis.

Geen kwijtschelding

Dijsselbloem zei verder dat er voorlopig geen kwijtschelding van leningen aan Griekenland komt en dat er geen nieuw geld naar Athene gaat.

De Europese ministers van Financiën, de Europese Centrale Bank en het IMF kwamen aan het begin van de nacht overeen dat Griekenland de komende maanden ruim 43 miljard euro krijgt uit het eerder toegezegde leningenpakket.

Deel deze pagina

Video

Akkoord over steun Griekenland

De Eurolanden hebben een akkoord bereikt over steun aan Griekenland. De komende maanden krijgen de Grieken 43 miljard euro uit een... eerder toegezegd leningenpakket. Dat betekent dat het Nederland ongeveer 70 miljoen euro per jaar gaat kosten.

Audio

  • Wouter Koolmees: kiezersbedrog van Rutte Kiezersbedrog! Van VVD-leider Mark Rutte. Dat vindt D66, nu Griekenland toch extra geld gaat kosten. 14 jaar lang, 70 miljoen per... jaar. De ministers van financiën hebben dat vannacht in Brussel afgesproken.
  • De kosten voor Nederland zijn 14 jaar lang 70 miljoen per jaar' Om Griekenland tegemoet te komen krijgen de Grieken méér tijd om de lening, tegen lágere rentes, terug te betalen. Tegenover... correspondent Tijn Sadée toonde minister van financiën Dijsselbloem zich vannacht opgelucht.
  • Marcel Bril: nog geen definitieve conclusies in Den Haag Griekenland krijgt langer de tijd om leningen af te lossen tegen lagere rentes. Dat gaat Nederland geld kosten, zegt minister van... Financiën Dijsselbloem.

Video en Audio

Meer video en audio