Monsters lichaam Arafat genomen

Yasser Arafat»
Yasser Arafat Wikimedia

Forensisch deskundigen uit Zwitserland, Frankrijk en Rusland hebben monsters genomen van de stoffelijke resten van de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat.

Dat gebeurde buiten het zicht van de media. Rond het graf waren blauwe zeilen geplaatst om nieuwsgierige blikken te weren.

Doel van het onderzoek is duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak. Daarvoor moest het graf van Arafat in Ramallah geopend worden. Na het nemen van de monsters is het graf weer gesloten.

Israël

Volgens een Palestijnse woordvoerder komt er geen herbegrafenis omdat het lichaam niet uit het graf is geweest.

Arafat overleed op 11 november 2004 in Parijs na een plotselinge ziekte.

Officieel stierf hij na een beroerte, maar na een uitzending van de Arabische nieuwszender al Jazeera wezen veel Palestijnen naar Israël als mogelijke dader.

KGB

Zwitserse artsen vonden eind vorig jaar sporen van het radioactieve polonium op kleding van Arafat, die beschikbaar was gesteld door zijn weduwe Suha.

Zij had aanvankelijk geen lijkschouwing laten houden, maar is nu in Frankrijk een zaak begonnen om de waarheid boven water te krijgen.

Polonium

Het uiterst giftige polonium speelde ook een rol bij de dood van de voormalige KGB-agent Aleksandr Litvinenko, tegenstander van president Poetin.

In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever is het lichaam van de vroegere Palestijnse leider Yasser Arafat uit zijn graf gehaald.

Cement

De tombe was afgedekt met tonnen cement, om te voorkomen dat iemand het lichaam zou stelen.

De stoffelijke resten worden door buitenlandse experts onderzocht om meer te weten te komen over de doodsoorzaak van de PLO-leider.


Deel deze pagina

Video

  • video 'Arafat is alom aanwezig onder Palestijnen' In Ramallah, op de westelijke Jordaanoever is het graf van Yasser Arafat geopend. Correspondent Monique van... Hoogstraten zag dat de overleden PLO-leider nog altijd erg populair is onder de Palestijnen.
  • video Lichaam Arafat voor onderzoek uit mausoleum gehaald Het stoffelijk overschot van de Palestijnse leider Yasser Arafat is voor onderzoek uit zijn mausoleum... gehaald. Deskundigen gaan bekijken of Arafat in 2004 is vergiftigd.
  • video Lichaam Arafat terug in mausoleum Het stoffelijk overschot van de Palestijnse leider Yasser Arafat is weer teruggelegd in zijn mausoleum.... Arafats overblijfselen waren opgegraven voor een onderzoek of hij in 2004 werd vergiftigd.

Audio

  • Monique van Hoogstraten: iedereen denkt dat hij is vermoord Op de Westelijke Jordaanoever is het lichaam van PLO-leider Yasser Arafat opgegraven. Zijn vrouw vermoedt dat hij in 2004 geen... natuurlijke dood stierf, maar dat hij werd vergiftigd door Israël.
  • 'Hij huilde en herkende me niet' In Ramallah is vanmorgen de graftombe van Yasser Arafat geopend. Onderzoekers willen uitzoeken of de Palestijnse leider mogelijk is... vergiftigd met polonium. Arafat overleed in Parijs in 2004 nadat hij plotseling ziek was geworden. De doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Aanleiding voor het onderzoek is een documentaire die het Arabische televisiestation al-Jazeera maakte met behulp van Arafats vrouw Suha.
  • Vergiftiging met polonium is moeilijk aan te tonen Is hij vergiftigd of niet? Dat is de vraag die deskundigen moeten beantwoorden over Yasser Arafat. Acht jaar na zijn dood, is... vanochtend het graf van de Palestijnse leider geopend.
  • 'Drie teams zijn bij de opening van het graf' In Ramallah is vanmorgen de graftombe van de Palestijnse leider Arafat geopend. Onderzoekers willen weten of de Palestijnse leider... mogelijk is vergiftigd met polonium. Arafat overleed 2004 in Parijs nadat hij plotseling ziek was geworden. De doodsoorzaak is nooit vastgesteld.

Video en Audio

Meer video en audio