Akkoord over steun Griekenland

 »
  AFP

De Europese ministers van Financiën, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF hebben aan het begin van de nacht na bijna tien uur vergaderen een akkoord bereikt over verdere financiële steun voor Griekenland.

Het land krijgt de komende maanden ruim 43 miljard euro uit het eerder toegezegde leningenpakket uitgekeerd. De Grieken hebben aan alle voorwaarden voldaan om de leningen nu te kunnen krijgen. De deal kost Nederland ongeveer 70 miljoen euro per jaar, zegt minister Dijsselbloem van Financiën.

Reeks maatregelen

Daarnaast hebben de eurolanden besloten tot een reeks maatregelen om de schuld van Griekenland op de langere termijn terug te brengen.

De rentes die Griekenland betaalt gaan omlaag, leningen mogen later worden terugbetaald en de geldschieters zien af van de winsten die tot nu toe werden behaald op de leningen.

Er komt voorlopig geen kwijtschelding van leningen aan Griekenland.

Staatsschuld

Wel hebben de ministers zwart op wit beloofd dat in 2022 de staatsschuld van Griekenland hoe dan ook beduidend onder de 110 procent moet komen te liggen.

Een forse daling van de schuld, waar in de toekomst waarschijnlijk extra maatregelen voor nodig zijn.

Deel deze pagina

Video

 • video Akkoord over steun Griekenland De Eurolanden hebben een akkoord bereikt over steun aan Griekenland. De komende maanden krijgen de Grieken 43... miljard euro uit een eerder toegezegd leningenpakket. Dat betekent dat het Nederland ongeveer 70 miljoen euro per jaar gaat kosten.
 • video 'Winst op leningen teruggesluisd naar Griekenland' Correspondent Chris Ostendorf vat samen tot welk compromis men in Brussel is gekomen om de schulden last van... Griekenland te verlichten.
 • video 'Discussie over Griekenland komt gegarandeerd terug' Met het nieuwe compromis over de schuldverlichting van Griekenland staat de deur weer op een kier voor nog... verdere discussies. Dat analyseert correspondent Chris Ostendorf in Brussel.

Audio

 • Ivo Arnold: het is een zachte kwijtschelding Ivo Arnold, hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit, over Griekenland en Europa.
 • Griekenland krijgt extra steun Tien uur vergaderen was er voor nodig, maar Griekenland krijgt extra steun van Europa. 43,7 miljard euro om precies te zijn. Ook... krijgt Griekenland langer de tijd om de lening af te lossen tegen lagere rentes. Correspondent Chris Ostendorf sprak met Minister van Financiën Dijsselbloem en vroeg hem waarom ze tot dit pakket zijn gekomen.
 • De kosten voor Nederland zijn 14 jaar lang 70 miljoen per jaar' Om Griekenland tegemoet te komen krijgen de Grieken méér tijd om de lening, tegen lágere rentes, terug te betalen. Tegenover... correspondent Tijn Sadée toonde minister van financiën Dijsselbloem zich vannacht opgelucht.
 • Kees Klok: verlaging Griekse rente wordt goed ontvangen Tien uur vergaderen was er voor nodig, maar Griekenland krijgt extra steun van Europa. Ruim 43 miljard euro om precies te zijn.... Griekenland krijgt daarbij langer de tijd om de lening af te lossen tegen lagere rentes. En dat gaat Nederland geld kosten, zegt minister van Financiën Dijsselbloem:
 • Marcel Bril: nog geen definitieve conclusies in Den Haag Griekenland krijgt langer de tijd om leningen af te lossen tegen lagere rentes. Dat gaat Nederland geld kosten, zegt minister van... Financiën Dijsselbloem.
 • 'Grieken weten dat aan deze lening een fors prijskaartje hangt' De Grieken hebben weer even lucht nu ze ruim 43 miljard euro krijgen uit het eerder toegezegde leningenpakket. De Nederlandse... Daniëlle Keilholz woont in Athene en vertelt hoe de Grieken reageren op het besluit.

Video en Audio

 • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 1903 keer afgespeeld
 • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2495 keer afgespeeld
 • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 1909 keer afgespeeld

Meer video en audio