Fillon vecht uitslag hertelling aan

François Fillon voor een tv-interview»
François Fillon voor een tv-interview AFP

De interne strijd in de Franse conservatieve partij UMP gaat door, ook na de hertelling die bevestigt dat de rechtse kandidaat Jean-François Copé tot partijleider is gekozen.

Zijn rivaal, oud-premier François Fillon, noemde de hertelling meteen illegaal. De commissie van beroep die de hertelling liet uitvoeren, is volgens Fillon op de hand van Copé.

Uitslag

In de nieuwe uitslag is er een verschil van 952 stemmen in het voordeel van Copé. Fillon had de vorige uitslag ook aangevochten. Hij kwam toen op 173.000 stemmen 98 stemmen tekort.

Copé vindt dat iedereen in de UMP zich nu bij zijn leiderschap moet neerleggen.

Bemiddeling

Oud-minister Juppé van Buitenlandse Zaken is er niet in geslaagd de gematigde en de rechtse stroming in de vroegere regeringspartij te verzoenen. Hij heeft oud-president Sarkozy gevraagd een bemiddelingspoging te doen.

Deel deze pagina

Audio

  • Hoe moet het nu verder met de Franse UMP? Het is een titanenstrijd bij centrum-rechtse partij van oud-president Sarkozy. Oud-premier Fillon en de voorzitter Copé willen... allebei de leider worden. De uitslag was in het voordeel van Copé, maar Fillon vecht de uitslag aan. Correspondent Ron Linker in Parijs.

Video en Audio

Meer video en audio