NOS NieuwsAangepast

Soorten hypotheken

Welke soorten hypotheken zijn er? Een overzicht van de belangrijkste.

- Annuïteitenhypotheek - Dit is een hypotheek waarbij je direct begint met aflossen. Per 1 januari 2013 is dat de enige hypotheekvorm die nog afgesloten mag worden met hypotheekrenteaftrek. Het wordt gezien als een minder risicovolle hypotheek, omdat de hypotheekschuld over de jaren kleiner wordt. Na dertig jaar is de schuld helemaal afbetaald.

- Aflossingsvrije hypotheek - De huiseigenaar heeft een deels of volledige aflossingsvrije hypotheek, waarover hij of zij hypotheekrenteaftrek ontvangt. De huizenbezitter betaalt alleen rente en lost pas aan het einde van de looptijd af.

- Spaarhypotheek - Dit is een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een spaarverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering zit hier bij in. De bank wil dat een bepaald deel van de hypotheekschuld wordt afgelost als iemand overlijdt.

- Bankspaarhypotheek - Dit is een spaarhypotheek in combinatie met een bankspaarrekening. Hierbij moet je apart een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De huiseigenaar spaart dertig jaar belastingvrij voor aflossing en profiteert van de hypotheekrenteaftrek.

- Beleggingshypotheek - Dit is een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een beleggersrekening. De hypotheek is gekoppeld aan beleggingen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Het rendement is afhankelijk van het resultaat van de belegging.

- Levenhypotheek - Dit is een aflossingsvrije hypotheek in combinatie met een levensverzekering. Deze hypotheekvorm wordt vaak met de woekerpolisaffaire geassocieerd. Ze zijn in de afgelopen jaren dan ook een stuk minder populair geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl