NOS NieuwsAangepast

Arrestatie na Facebookpost veroorzaakt rel in India

Een bizarre week, zo noemt de Indiase Renu Srinivasan de afgelopen week. En dat is nogal een understatement, gezien zij en haar medestudent Shaheen Dhada politiebescherming hebben naar aanleiding van een statusupdate op Facebook. Shaneen had op 17 november op Facebook gezet dat ze het irritant vond dat heel Mumbai platlag door de dood van een politicus en Renu had die update geliked. Beiden werden gearresteerd.

De BBC sprak met de studenten. Ze zijn inmiddels weer thuis, maar hun leven staat compleet op z'n kop.

Wat gebeurde er? Binnen 20 minuten nadat Shaheen haar onvrede over het verkeer uit op Facebook, krijgt ze telefoontjes van vrienden die zeggen dat ze het bericht beter kan weghalen. Terwijl ze Thackeray's naam er niet eens in noemt. Ook moet ze maar naar de politie gaan om haar excuses aan te bieden. Dat doet ze, maar daar wacht een woedende menigte van zo'n 2000 mensen. Dat zijn voornamelijk beledigde aanhangers van de overleden politicus, Bal Thackeray.

Geslagen

Ook Renu wordt zo op het politiebureau ontvangen, en door een paar vrouwen zelfs in het gezicht geslagen. "Ik weet niet hoe of wie het gezien had, maar iemand had een screenshot gemaakt en dat aan anderen laten zien", aldus Renu tegen de BBC. "De vrouwen die me sloegen hadden de statusupdate helemaal niet gezien, maar dachten dat we Thackeray aan het beledigen waren. Het is niet eerlijk wat gebeurd is."

De meiden werden voor hun eigen veiligheid opgesloten en de volgende dag gearresteerd wegens haatzaaien op internet. Dat werd later veranderd naar 'beledigen op internet'. Ze zijn nu thuis, maar worden dus wel bewaakt. Ook een ziekenhuis van Shaheens oom wordt bewaakt, omdat die vernield werd. Daarnaast staan busjes van de media altijd in de buurt. "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt in Palghar", zegt Dr Abdul Ghaffar Dhada.

Vrijheid van meningsuiting

In India heeft het voorval ook de discussie over vrijheid van meningsuiting opgerakeld. 'Managementgoeroe' Arindam Chaudhury geeft in The Sunday India een belangrijke context bij het voorval; waarom ligt het zo gevoelig? Maar hij breekt ook een lans voor de vrijheid van meningsuiting en vraagt zich af wanneer het Hooggerechtshof nou eens een duidelijke definitie van het begrip gaat geven.

Medestanders hebben een Facebookpagina onder Shaheens naam opgericht, waar ook een screenshot van haar oorspronkelijke post staat. Shaheen wil niet meer op Facebook, maar Renu wel. "Maar ik bericht dan alleen nog maar wat ik aan het doen ben, niets meer over politiek."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl