Kerstinkopen VS op 59 miljard

Amerikanen winkelen op Black Friday»
Amerikanen winkelen op Black Friday EPA

De kerstinkopen in de Verenigde Staten kenden een vliegende start. Met Thanksgiving hadden veel Amerikanen een lang weekend vrij en gingen ze massaal winkelen. Volgens de Amerikaanse winkeliersvereniging NRF is een recordbedrag van 59,1 miljard dollar uitgegeven. Via internet is er voor naar schatting 1 miljard dollar gekocht.

In totaal trokken 247 miljoen Amerikanen naar de winkel of deden inkopen via de webwinkel. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar. Het winkelen begon dit jaar al op donderdagavond, de dag van Thanksgiving. Op 'Black Friday' zag het in de winkelstraten met naar schatting 89 miljoen mensen letterlijk zwart van de mensen.

Consumentenvertrouwen

Gemiddeld gaven de Amerikanen 423 dollar per persoon uit en dat is 6 procent meer dan in 2011. Winkeliers hopen dat de kerstinkopen een teken zijn dat het met het consumentenvertrouwen en dus de bestedingen de goede kant opgaat.

De naam 'Black Friday' zou ook wijzen op het schrijven van zwarte winstcijfers door de goede verkoop en kunnen soms een mager en verlieslatend jaar helemaal goedmaken.

De Amerikaanse economie drijft voor tweederde op de kurk van consumentenuitgaven. Critici menen dat mensen geld opsparen voor dit soort dagen en dat de gestegen verkopen dus eigenlijk niet zo veel zeggen over de trend van de consumentenuitgaven.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio