Ministers bijeen over Griekenland

Eurocommissaris Olli Rehn wordt opgewacht door de media»
Eurocommissaris Olli Rehn wordt opgewacht door de media AFP

In Brussel zijn de ministers van Financiën van de zeventien eurolanden bijeen om te praten over een volgende lening van 31,5 miljard euro aan Griekenland. Vlak voor het overleg zei eurocommissaris Olli Rehn dat er vandaag duidelijkheid moet komen.

Rehn zei dat "politieke goodwill" nodig is voor het bereiken van een akkoord. Griekenland wil dat de eurogroep zich houdt aan de afspraken en het geld vrijgeeft. Athene zegt dat het land zich aan alle afspraken heeft gehouden.

Opties

Binnen de eurozone zijn de meningen verdeeld. Sommige landen, en ook het IMF, willen een deel van de Griekse schulden kwijtschelden. Onder meer Nederland en Duitsland zijn daarop tegen.

Een andere optie die wordt besproken, is het aanpassen van de lopende schuldleningen aan Griekenland. Zo kan de rente verlaagd worden of de looptijd verlengd worden.

Beide mogelijkheden kosten de landen en investeerders die het geld geleend hebben wel geld.

Snel akkoord

De Duitse minister van Financiën Schäuble sprak de verwachting uit dat er snel een akkoord komt. "We zijn er klaar voor om een overeenkomst te sluiten en ik denk dat we vandaag succesvol zijn. Hopelijk wordt het niet al te laat."

Deel deze pagina

Audio

  • Dijsselbloem: liever renteverlaging dan kwijtschelden Minister Dijsselbloem van Financiën praat opnieuw met zijn Europese collega's over een volgend steunpakket voor de Grieken. Het... gaat om ruim 30 miljard euro. "Wij doen alles wat de geldschieters van ons eisen", zei een wanhopige Griekse minister, bij aankomst in Brussel tegen correspondent Tijn Sadée.

Video en Audio

  • » Amsterdam bezoekt China Video Vandaag wordt in Peking de ''China Holland Business Summit'' gehouden. Chinese en Amsterdamse...30 okt 2014, 24 keer afgespeeld
  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 606 keer afgespeeld
  • » Cel voor doodmartelen in Zuid-Korea Video In Zuid-Korea zijn vier militairen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 25 tot 45 jaar voor het...30 okt 2014, 1113 keer afgespeeld

Meer video en audio