37 miljard voor Spaanse banken

Spaanse banken krijgen een kapitaalinjectie van 37 miljard euro»
Spaanse banken krijgen een kapitaalinjectie van 37 miljard euro AFP

Noodlijdende Spaanse banken krijgen een kapitaalinjectie van 37 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM. Dat heeft de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos gezegd.

In juni klopte Spanje bij het noodfonds aan en werd alvast 100 miljard gereserveerd. In september bleek uit een stresstest dat een bedrag van 60 miljard euro waarschijnlijk realistischer was. Van de 14 geteste banken bleek de helft onvoldoende financiële buffers te hebben. De genationaliseerde Bankia Bank komt maar liefst 25 miljard euro tekort.

Een paar weken geleden zei directeur Klaus Regling van het ESM al dat 50 miljard euro genoeg zou zijn. De bedragen zijn lager omdat de banken onder meer zelf op de kapitaalmarkten geld hebben opgehaald.

Verzwakt

De Spaanse banken zijn enorm verzwakt door de vastgoedcrisis en de recessie. Behalve met ingestorte prijzen en faillissementen bij bouwprojecten kampen banken ook met mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Van de circa 600 miljard euro aan hypotheken wordt inmiddels 5 procent (30 miljard euro) niet meer afgelost.

Volgens de Spaanse krant El Pais zouden bij de vier genationaliseerde banken in ruil voor de kapitaalsteun duizenden arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 285 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5181 keer afgespeeld

Meer video en audio