37 miljard voor Spaanse banken

Spaanse banken krijgen een kapitaalinjectie van 37 miljard euro»
Spaanse banken krijgen een kapitaalinjectie van 37 miljard euro AFP

Noodlijdende Spaanse banken krijgen een kapitaalinjectie van 37 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM. Dat heeft de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos gezegd.

In juni klopte Spanje bij het noodfonds aan en werd alvast 100 miljard gereserveerd. In september bleek uit een stresstest dat een bedrag van 60 miljard euro waarschijnlijk realistischer was. Van de 14 geteste banken bleek de helft onvoldoende financiële buffers te hebben. De genationaliseerde Bankia Bank komt maar liefst 25 miljard euro tekort.

Een paar weken geleden zei directeur Klaus Regling van het ESM al dat 50 miljard euro genoeg zou zijn. De bedragen zijn lager omdat de banken onder meer zelf op de kapitaalmarkten geld hebben opgehaald.

Verzwakt

De Spaanse banken zijn enorm verzwakt door de vastgoedcrisis en de recessie. Behalve met ingestorte prijzen en faillissementen bij bouwprojecten kampen banken ook met mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Van de circa 600 miljard euro aan hypotheken wordt inmiddels 5 procent (30 miljard euro) niet meer afgelost.

Volgens de Spaanse krant El Pais zouden bij de vier genationaliseerde banken in ruil voor de kapitaalsteun duizenden arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Kabinet komt met nieuw Deltaplan Video Het kabinet komt dinsdag met een nieuw deltaplan; 60 jaar na de watersnoodramp van 1953. Onze...15 sep 2014, 2001 keer afgespeeld
  • » Honderden bootvluchtelingen verdronken Video Zo'n 1100 vluchtelingen hebben de afgelopen dagen een boottocht vanuit Noord-Afrika niet overleefd....15 sep 2014, 3171 keer afgespeeld
  • » Khamenei: geen samenwerking met VS Video Een duidelijk aanvalsplan is er niet, maar de bedoeling is duidelijk. Tientallen landen hebben in...15 sep 2014, 3173 keer afgespeeld

Meer video en audio