Geen nieuwe derde Michelinster

De keuken van driesterrenrestaurant Oud Sluis»
De keuken van driesterrenrestaurant Oud Sluis ANP

Ook dit jaar heeft Nederland er geen derde driesterrenrestaurant bij gekregen. Dat blijkt uit de nieuwe Michelingids 2013 voor Nederland. In Nederland hebben alleen De Librije van Jonnie Boer in Zwolle en Oud Sluis van Sergio Herman in Sluis drie sterren. Die behouden hun sterren.

Vier restaurants krijgen voor het eerst een ster: Bord'eau in Amsterdam, Blok's in Amersfoort, Kaagjesland in Reeuwijk en HanTingCuisine in Den Haag. Daarmee staan er in de nieuwe gids 81 restaurants met een ster.

Verdrievoudiging

Drie restaurants staan voor het eerst met twee sterren in de gids: Aan de Poel in Amstelveen, De Treeswijkhoeve in Waalre en &Samhoud Places in Amsterdam. De gids voor 2013 telt achttien restaurants met twee Michelinsterren. Dat is een verdrievoudiging in tien jaar tijd.

Vijf restaurants verliezen een Michelinster. Solo in Gorinchem, Muller in Groningen, Paul van Waarden in Rijswijk, Schathoes Verhildersum in Leens en Au Coin des Bons Enfants in Maastricht moeten hun ster inleveren.

'Een reis waard'

De Michelinster is een erkenning voor restaurants met een bijzondere keuken en een goede bediening. Inspecteurs werken anoniem en betalen na afloop zelf hun rekening. De criteria zijn wereldwijd gelijk. Een klein aantal restaurants wordt in de gids aangeduid met één, twee of drie sterren.

Om met drie sterren in de Michelingids te komen, moet het restaurant een uitzonderlijk goede keuken en een onberispelijke bediening hebben. Daarnaast ligt het op een toplocatie, is het stijlvol ingericht en worden er beroemde wijnen geserveerd. Ook is de prijs-kwaliteitverhouding belangrijk. Volgens de gids van Michelin zijn deze restaurants 'een reis waard'.

In de Michelingids Nederland 2013 staat een selectie van 1285 adressen, waaronder 706 restaurants. Burgemeester Onno Hoes van Maastricht kreeg het eerste exemplaar overhandigd.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Zo blij met twee sterren, ik heb zitten janken' Het is altijd een spannend moment voor de topkoks in Nederland; het toekennen van de Michelinsterren. Vanmorgen was het weer zover,... op de hoge hotelschool in Maastricht kregen de koks het goede of slechte nieuws te horen. U hoort een reportage van verslaggever Martijn van der Zande.
  • 'Het was een tegenvaller voor de mensen hier' Koks en eigenaars van toprestaurants zijn verzameld in de Hotelschool in Maastricht. Daar zijn de nieuwe Michellinsterren... bekendgemaakt.
  • Interview met geheime hoofdinspecteur Michelinster Hoofdinspecteur Werner Loens was bij de presentatie van de Michelinsterren vandaag. Maar hij moest voor de koks en restaurateurs... onzichtbaar blijven. Zij mogen niet weten hoe hij eruitziet.

Video

Recordaantal restaurants met twee Michelin-sterren

Voor veel restaurants in Nederland was het vandaag een belangrijke dag: krijgt Nederland eindelijk een derde 3-sterrenrestaurant.... Helaas kwam het zo ver niet. Nederland houdt twee 2-sterrenrestaurants en krijgt drie nieuwe 2-sterrenrestaurants. 81 restaurants hebben één ster en vijf restaurants raakten een ster kwijt.

Video en Audio

Meer video en audio