Mansveld hoopt op afspraken Doha

Wilma Mansveld»
Wilma Mansveld ANP

Staatsssecretaris Mansveld van Milieu hoopt dat er op de VN-klimaattop, die vanochtend in Doha is begonnen, nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt.

"We zullen in overleg moeten, het is niet eenvoudig om alle landen op één lijn te krijgen", zegt Mansveld. "De VN is het enige podium om op dat gebied vooruit te komen." Het moeilijkste wordt om ook de Verenigde Staten, China en Japan zover te krijgen dat ze meedoen. "Er zal veel overtuigen en verleiden voor nodig zijn om de VS mee te krijgen".

In de hoofdstad van Qatar ligt de vraag voor hoe het verder moet met het klimaat na 2013. De eerste fase van het Kyoto Protocol loopt eind dit jaar af. De 193 landen die aanwezig zijn in Doha moeten het de komende twee weken eens zien te worden over de voortzetting ervan. 'Kyoto' is het enige wereldwijde verdrag met concrete klimaatdoelstellingen.

"We moeten ons streefdoel voor ogen houden. Wereldwijde afspraken maken doe je nou eenmaal niet in enkele weken. Het vraagt overleg en onderhandelen, je moet er stap voor stap naartoe", zegt Mansveld.

Handtekening

Industrielanden hebben wel afspraken gemaakt over de reductie van de uitstoot van CO2, maar grote vervuilers als de VS en China hebben daar nooit hun handtekening onder gezet.

Een van de mogelijkheden om deze landen te verleiden mee te doen, is technologische innovatie, bijvoorbeeld bij biobrandstoffen. "Je moet ook het bedrijfsleven mobiliseren, neem de luchtvaart, en internationaal de handen ineenslaan. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder", aldus Mansveld.

Kyoto Protocol

De EU en tien andere landen willen dat er in Doha overeenstemming wordt bereikt over een verlenging van het Kyoto Protocol tot het jaar 2020. Maar ze willen dat ook de niet-ondertekenaars concreet aangeven hoe ze het klimaat vanaf nu beter gaan beschermen.

Een ander lastig punt is de toegezegde financiële steun voor landen die het meest te lijden hebben van klimaatverandering. Het is tot dusver onduidelijk waar het beloofde bedrag van 100 miljard dollar vandaan moet komen.

Deel deze pagina

Video

Klimaatconferentie Doha begonnen

In Doha, de hoofdstad van Qatar, is de 18e internationale klimaatconferentie geopend. Het belangrijkste punt op de agenda is het... verkleinen van de uitstoot van broeikasgassen.

Audio

  • Mansveld: ik wil graag een Kyoto II De landen in de wereld gaan het weer proberen. Afspraken maken over een nieuw klimaatakkoord. In Qatar begint vandaag een nieuwe... mondiale klimaatconferentie. Daar moet overeenstemming worden bereikt over hoe de opwarming van de aarde moet worden beperken. Namens Nederland reist af naar Doha, de hoofdstad van Qatar: de nieuwe staatssecretaris van Milieu, Wilma Mansveld.

Video en Audio

  • » "Teentje knoflook, een ui en aloë vera" Audio Boeren zoeken nieuwe manieren om antibiotica uit de stallen te houden.22 okt 2014, 6 keer afgespeeld
  • » Geen antibiotica in de stal Audio Maino Remmers onderzoekt vandaag de mogelijkheden die Nederlandse veehouders hebben om het gebruik...22 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Team Juncker kan aan de slag Video De nieuwe Europese Commissie onder voorzitterschap van de Luxemburger Claude Juncker kan op 1...22 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio