Barak verlaat politiek

Ehud Barak»
Ehud Barak AFP

De Israëlische minister van Defensie Barak verlaat de politiek na de verkiezingen van januari. Hij blijft aan als minister tot er een nieuw kabinet is gevormd, zo maakte hij bekend op een persconferentie.

Barak (70) heeft een lange carrière achter de rug in het Israëlische leger en in de politiek. Hij zat bijna vier decennia in het leger, en bracht het tot chef-staf.

Premier

In 1999 werd hij premier, door bij de verkiezingen huidig premier Netanyahu te verslaan. Hij bleef premier tot en met 2001 en was daarna de hoogste man op de ministeries van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie.

Barak verklaarde dat hij meer tijd met zijn familie wil doorbrengen. "Ik heb al mijn tijd in de politiek gestoken, wat nooit mijn passie is geweest, en ik vind dat de tijd is gekomen voor anderen om de politieke leiding over te nemen."

De Arbeidspartij, waartoe Barak jarenlang behoorde, betreurt zijn besluit. Hij deed volgens de partij meer voor de nationale veiligheid dan bekend is bij het publiek.

Iran

Een van de speerpunten van Baraks politiek was de Iraanse dreiging. Volgens het tijdschrift Foreign Policy is de wereldwijde aandacht voor Iran en zijn nucleaire programma voor een groot deel te danken aan Barak. Tijdens zijn politieke loopbaan waarschuwde hij dat Iran "een onaantastbare zone" wordt als het land de beschikking krijgt over kernwapens.

Deel deze pagina

Video

Barak stapt uit de politiek

Een onverwachte mededeling uit Israël. De minister van Defensie Ehud Barak verlaat de politiek na de verkiezingen van januari.

Audio

  • Ankie Rechess: Barak had er geen zin meer in De Israëlische minister van Defensie, Barak, verlaat de politiek. Hij doet niet mee aan de verkiezingen in januari. Barak blijft... wel aan tot er een nieuw kabinet is gevormd, zo maakte hij bekend op een persconferentie.

Video en Audio

Meer video en audio