NOS NieuwsAangepast

'Meer samenwerking natuurclubs'

Nederlandse natuurorganisaties moeten op regionaal niveau gaan samenwerken in een nieuwe organisatie, onder de naam Nationaal Erfgoed. Directeur Guido van Woerkom van de ANWB presenteert later vandaag een reorganisatieplan waarin die samenwerking wordt uitgewerkt. Hij doet dat op een congres van Natuurmonumenten. Van Woerkom zegt dat het bezoekers niet uitmaakt of ze in een bos van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of van Provinciale Landschappen lopen. Daarnaast is er nog particulier grondbezit. Hij pleit voor samenwerking per regio: "Als je dat door één organisatie laat doen, moet het beheer natuurlijk beter worden." Ook op centraal niveau ziet hij goede samenwerkingsmogelijkheden. "De topmensen van de organisaties kunnen het goed met elkaar vinden, maar de marketeers denken meer in vijandbeelden." Door meer eenheid moet dat verdwijnen.

Banen

De samenwerking kost 1500 banen. Uit een onderzoek van InnovatieNetwerk, het onderzoeksinstituut van het ministerie van Economische Zaken, blijkt dat de overhead in de natuursector 400 miljoen euro per jaar is. Het schrappen van banen is onvermijdelijk, omdat de sector door het schrappen van subsidies wordt gedwongen te bezuinigen. Personeel is een grote kostenpost. Door meer samenwerking en het samenvoegen van taken kunnen veel arbeidsplaatsen worden bespaard, zegt Van Woerkom. De ANWB is niet alleen een organisatie voor automobilisten, maar ook voor recreatie, zegt hij. Het verschil met de natuurorganisaties is dat die vooral praten over biodiversiteit en ecologische doelen. "Het is goed voor de natuur als we meer gaan luisteren naar wat mensen met de natuur willen", zegt Van Woerkom.

Natuurbudgetten

Staatsbosbeheer is niet direct gecharmeerd van de plannen. "Er wordt al ontzettend veel samengewerkt, vooral ook achter de schermen. Mede gezien de druk die er op natuurbudgetten staat zijn we in een continu proces om te kijken of het efficiënter kan," zegt Joke Bijl van Staatsbosbeheer. Ook over de 1500 arbeidsplaatsen die zouden kunnen verdwijnen, is ze terughoudend. "Dat lijkt me wel een heel enthousiast getal. Staatsbosbeheer gaat van bijna 1000 naar 800 man en daarmee zijn we al de meest efficiënte beheerder als je kijkt naar het aantal hectare (260.000) dat we beheren."

Natuurbezoeker

Ze wijst ook op de verschillende karakters van de organisaties. Natuurmonumenten is een vereniging met leden en Staatsbosbeheer is een semi-overheidsorganisatie. "Wij hebben geen leden en dus ook niet het hele apparaat erachter." Ook zijn organisaties met leden erbij gebaat zich te profileren. "Dat is niet altijd in dienst van de natuurbezoeker." Volgens Bijl zegt Van Woerkom terecht dat het de wandelaar niet uitmaakt van wie het gebied is. "Misschien kunnen we op dat vlak nog wat winst behalen. Het is de altijd de moeite waard om het te onderzoeken. Ik heb er een hard hoofd in, maar we zullen luisteren wat hij vanavond te vertellen heeft", aldus Bijl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl