Melkboeren in colonne naar Brussel

De boeren worden rond het middaguur verwacht in Brussel»
De boeren worden rond het middaguur verwacht in Brussel NOS / Joris van Poppel

Europese melkveehouders voeren vandaag en morgen actie in Brussel. Daar wordt het landbouwbeleid voor de komende jaren vastgesteld. De melkveehouders vrezen dat ze minder subsidie zullen krijgen door de Europese bezuinigingen, terwijl ze nu al moeite hebben om het hoofd boven water te houden. De actievoerders zijn in colonnes van tractoren en bussen onderweg naar Brussel. Daar wordt gerekend op grote overlast voor het verkeer. De boeren komen uit onder meer Duitsland, Wallonië, Frankrijk en Nederland. Duitse boeren veroorzaakten vanmorgen files in Limburg, waar ze met hun tractoren stapvoets over de A73 en A2 reden.

Duizenden boeren

Rond het middaguur worden zo'n duizend boeren in Brussel verwacht. Morgenavond vertrekken de melkveehouders weer. Dan wordt opnieuw grote verkeershinder verwacht. De politie is op het ergste voorbereid. Een betoging in oktober 2009 liep uit op een heftige confrontatie tussen de boeren en de politie. De afspraak was toen dat de tractoren de snelwegen zouden mijden, maar de boeren duwden de politieblokkade met hun voertuigen aan de kant. Ook werd in Brussel een mestkar gebruikt als waterkanon.

Deel deze pagina

Video

Melkveehouders voeren actie in Brussel

Boeren uit heel Europa protesteren tegen de lage melkprijzen bij het Europees Parlement in Brussel.

Audio

  • 'De melk die we spoten was verdund met water' De boerenprotesten in Brussel lopen uit de hand. Duizenden boeren uit Frankrijk, Duitsland, België en Nederland protesteren daar... tegen het afschaffen van de melkquota. Er worden inmiddels wat vuurtjes gestookt en boeren spuiten melk naar de ME. Jaap Majoor is boer en voorzitter van de Dutch Dairy Board en hij is in Brussel.

Video en Audio

Meer video en audio