Repaircafe is een schot in de roos

"We willen niet meer alles zomaar bij het vuilnis zetten."»
"We willen niet meer alles zomaar bij het vuilnis zetten." Repaircafé

Door economieredacteur Jeroen Schutijser

Er zijn al ruim vijftig repaircafé's in Nederland: plekken waar consumenten terechtkunnen met bijvoorbeeld een kapotte broodrooster, een defecte stofzuiger of een stoel met een losse poot.

Met een beetje geluk kan een van de aanwezige vrijwilligers het product repareren. "En dan hoeft het niet te worden weggegooid", zegt Annette Posthumus van het repaircafé in Amsterdam. "Ons motto is niet voor niks: weggooien? Mooi niet."

Zonde

Het idee is van Martine Postma. Zij zag zoveel apparaten bij het vuil langs de weg staan, dat ze dacht: wat zonde. Het zijn spullen waarbij misschien alleen een stekkertje los zit.

En zo begon ze in 2010 met een eerste repaircafé." De enthousiaste reacties waren niet van de lucht. "Wekelijks krijgen we nu mailtjes en telefoontjes van mensen die ook een repaircafé willen opstarten."

Buitenland

Er is zelfs enorme belangstelling vanuit het buitenland. Posthumus: "Er zijn een aantal verhalen over geschreven, bijvoorbeeld in The New York Times. Mensen over de hele wereld hebben dat blijkbaar gelezen.

Nu zijn er zelfs repaircafé's in Duitsland, Brussel, Londen en Sao Paulo. Ook in de Verenigde Staten schieten ze als paddenstoelen uit de grond."

Hoe komt dat? Posthumus weet het wel: "Ik denk dat mensen het massaal hebben gehad met het weggooien van spullen. Dat gevoel groeit wereldwijd. We willen niet meer alles zomaar bij het vuilnis zetten."

Deel deze pagina

Audio

  • 'Alles is het waard om opgelapt te worden' Een kapot scheerapparaat, of een stoelpoot die los zit. Allemaal hebben we wel van die kleine ongemakken thuis. Vaak belanden die... spullen op de vuilnishoop. Of je kunt er natuurlijk mee naar een repair-café. Dat is een Nederlands initiatief van ruim twee jaar geleden. Inmiddels is het repair-café een groot succes. Verslaggever Jeroen Schutijser ging kijken in een buurtcentrum in Amsterdam-Oost.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 304 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 73 keer afgespeeld

Meer video en audio