Klimaattop over verlenging 'Kyoto'

 »
  EPA

In Doha, de hoofdstad van het emiraat Qatar, begint vandaag de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties. De belangrijkste vraag die voor ligt is: hoe gaat het verder met de klimaatafspraken vanaf 2013?

De 193 landen die aanwezig zijn in Doha moeten het de komende twee weken eens zien te worden over de voortzetting van het Kyoto Protocol, waarvan de eerste fase eind dit jaar afloopt. Het protocol is het enige wereldwijde verdrag met concrete klimaatdoelstellingen.

CO2-uitstoot

Zo hebben industrielanden afspraken gemaakt over de reductie van de uitstoot van CO2. Maar enkele grote vervuilers als de VS en China hebben dit protocol nooit ondertekend.

De EU en tien andere landen willen dat er in Doha overeenstemming wordt bereikt over een verlenging van het Kyoto Protocol tot het jaar 2020. Maar ze willen dat ook de niet-ondertekenaars concreet aangeven hoe ze het klimaat vanaf nu beter gaan beschermen.

Financiële steun

Een ander lastig punt is de toegezegde financiële steun voor landen die het meest te lijden hebben van klimaatverandering. Het is tot dusver onduidelijk waar dat beloofde bedrag van 100 miljard dollar vandaan moet komen.

Namens Nederland woont staatssecretaris Mansveld van Milieu de conferentie in Doha bij.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Het is een oorlogsgebied" Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Palestijnse dag van woede Video Palestijnen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever gingen vandaag de straat op om te...25 jul 2014, 0 keer afgespeeld
  • » "Missie wordt geen officiële VN-missie" Video De missie om het internationale onderzoek in Oost-Oekraïne te beveiligen wordt geen officiële...25 jul 2014, 3151 keer afgespeeld

Meer video en audio