Bouterse sluit megacontracten

De Surinaamse president Bouterse na zijn toespraak»
De Surinaamse president Bouterse na zijn toespraak Harmen Boerboom / NOS

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse regering heeft de afgelopen dagen een aantal grote contracten afgesloten met investeerders uit het buitenland. President Bouterse maakte dat gisteravond bekend tijdens de viering van de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag in de tweede stad van Suriname, Nieuw Nickerie.

De grootste contracten betreffen nieuwe overeenkomsten voor goudwinning door de Canadese multinationals Iamgold en Newmont. Een paar weken geleden beloofde Bouterse zijn volk al een 'gouden kerst'. Volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gaat het om miljarden Amerikaanse dollars.

Hulp van China

De andere contracten werden gisteren getekend door hoge Chinese diplomaten. China gaat Suriname helpen met de ontwikkeling van landbouw in het rijstdistrict Nickerie. Volgens Bouterse zal het ooit door Nederland opgezette Wageningen, een rijstproductie- en onderzoekscentrum, in ere worden hersteld.

Ook gaan de Chinezen een fabriek bouwen die betonplaten voor prefab-woningen gaat maken. Daarmee zal de woningnood, een van speerpunten van Bouterse, worden aangepakt. Volgens een medewerker van de president is de productiecapaciteit van de fabriek zo groot dat de prefab-delen binnen een paar jaar kunnen worden geëxporteerd naar landen in de regio.

'Goede bestemming'

Bouterse zei na zijn toespraak dat zijn land nog veel te bieden heeft. "Het is een kwestie van inzicht. Wie er niet snel bij is, is de grootste verliezer."

Hij haalde ook een stuk uit The European Economist aan waarin Suriname "een goede bestemming voor buitenlandse investeerders" wordt genoemd.

Deel deze pagina

Audio

  • Bouterse: wie niet wil komen, bekijkt het maar Felle kritiek in Paramaribo, op de initiatieven van Nederlandse Europarlementariërs. Zij probeerden te voorkomen dat een... belangrijke topconferentie niet in het Suriname van Desi Bouterse zou plaatsvinden. Maar Nederland moest het tijdens de vergadering ontgelden en president Bouterse kreeg alle steun van de deelnemende landen. Harmen Boerboom ving hem na afloop op.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio