Simeon ten Holt (89) overleden

Simeon ten Holt»
Simeon ten Holt Wikimedia Commons

In een ziekenhuis in Alkmaar is de 89-jarige componist Simeon ten Holt overleden. Hij is vooral bekend van Canto Ostinato, dat hij in 1976 afrondde en dat uitgroeide tot een van de bekendste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek.

Ten Holt werd geboren in Bergen (Noord-Holland) en volgde tussen 1949 en 1954 muzieklessen in Parijs, waar hij leerde experimenteren met toonsoorten. Bij terugkeer in Nederland werd hij actief in het kunstleven en experimenteerde hij met elektronische muziek en muziektheater.

Klassieker

In de jaren 70 werkte Ten Holt jaren aan Canto Ostinato, een stuk voor meerdere piano's dat drie uur duurt. Hij vond het zelf een ommekeer in zijn oeuvre. Voorheen schreef hij naar eigen zeggen vooral formalistische werken, terwijl dit "een afspiegeling van zijn eigen innerlijk" was.

Canto Ostinato werd met zijn kenmerkende repeterende melodie een klassieker. Vorig jaar maakte de Nederlandse filmmaker Ramón Gieling een documentaire over de invloed die het werk op luisteraars heeft gehad.

Aflossen

"De melodielijnen, de hallucinerende akkoorden, de modulaties, de herhalingen", zei Gieling toen over Canto Ostinato. "De manier waarop het hoofdthema terugkomt: op vrijwel iedereen heeft het een bezwerend effect."

Ook andere werken van Ten Holt duurden uren. Bij uitvoeringen van zijn muziek losten de pianisten elkaar vaak af.

Deel deze pagina

Video

  • video Componist Simeon ten Holt (89) overleden In een ziekenhuis in Alkmaar is componist Simeon ten Holt overleden. Hij was 89 jaar. Ten Holt is vooral... bekend van Canto Ostinato, dat hij in 1976 afrondde. Het groeide uit tot een van de bekendste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek.
  • video Componist Simeon geëerd met festival (september 2008) Experimenteel, modern, maar wel toegankelijk, de muziek van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Die... wordt vooral de laatste jaren door een steeds groter publiek in binnen- en buitenland gewaardeerd. Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag wordt hij dit weekend in zijn woonplaats Bergen geëerd met een festival.

Audio

  • 'Hij komt in het rijtje der groten te staan' De Nederlandse klassieke muziek verliest een belangrijke componist. Simeon ten Holt overleed gisteravond in een ziekenhuis in... Alkmaar op 89-jarige leeftijd. Hij is vooral bekend van het Canto Ostinato, dat hij in 1976 afrondde en dat uitgroeide tot een van de bekendste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek.

Video en Audio

Meer video en audio