Congo onderhandelt met rebellen

Rebellenleider Sultani Makenga»
Rebellenleider Sultani Makenga AFP

Congo onderhandelt toch met rebellenbeweging M23. Gisteren had de Congolese president Kabila al even kort gepraat met de leider van de rebellen.

Daarna zei de regering dat pas echt met de rebellen wordt onderhandeld als die zich hebben teruggetrokken uit Goma. Volgens het Amerikaanse persbureau AP wordt nu toch gepraat, onder leiding van de minister van Defensie van Uganda.

Militair ingrijpen

Volgens de leider van de rebellen is er nog geen beslissing genomen over terugtrekking uit Goma, maar is het wel "in overweging" genomen. De strijders namen de oostelijke stad Goma bijna een week geleden in. Daarna werd ook het stadje Sake veroverd. Het lukte het regeringsleger gisteren niet om Sake te heroveren.

De leiders van elf Afrikaanse landen riepen de strijders van M23 gisteren op hun oorlog te stoppen. Als ze dat niet doen, is de kans groot dat er militair wordt ingegrepen.

Muiterij

M23 bestaat uit gedeserteerde regeringsmilitairen, die onder meer klaagden over de slechte omstandigheden in het leger. Ruim een half jaar geleden begonnen ze een opstand in het Centraal-Afrikaanse land. Sinds de muiterij zijn tienduizenden burgers gevlucht voor het geweld. Volgens Unicef zijn honderden kinderen gescheiden van hun ouders.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio