Spanje wijst aanbod ETA af

ETA kondigt wapenstilstand af»
ETA kondigt wapenstilstand af Reuters

De Spaanse regering gaat niet in op het aanbod van de ETA om te praten over de voorwaarden voor ontmanteling van de Baskische afscheidingsbeweging.

"De enige verklaring die wij verwachten is die van onvoorwaardelijke ontbinding", zei minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz. "Zij weten dat wij nooit hebben onderhandeld en nooit zullen onderhandelen met een terroristische organisatie."

De ETA had in een verklaring in de Baskische media laten weten bereid te zijn te praten met de Franse en Spaanse regering over onder meer het inleveren van de wapens.

Wapens nooit ingeleverd

Een jaar geleden kondigde de organisatie het einde van de gewapende strijd aan, waarin de afgelopen 45 jaar zo'n 800 mensen zijn omgekomen. Maar de wapens zijn nooit ingeleverd.

Honderden ETA-leden zitten in gevangenissen verspreid over heel Spanje. De leiding van de beweging wil dat zij allemaal in cellen in Baskenland komen te zitten. Dit in ruil voor "een definitief einde aan het gewapende conflict", schrijft de ETA in de verklaring.

Deel deze pagina

Video

ETA stelt voorwaarden aan inleveren wapens

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft laten weten bereid te zijn om de gewapende strijd definitief op te geven. Op voorwaarde... dat de Spaanse regering aan een aantal eisen voldoet.

Video en Audio

  • » "Deze garnalenvangsten zijn echt extreem" Audio De zee zit momenteel barstensvol garnalen. Vissers varen deze weken maar twee dagen uit, omdat de...23 okt 2014, 184 keer afgespeeld
  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 6969 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 3776 keer afgespeeld

Meer video en audio