Zeeweg naar Maasvlakte open

Bulldozers maakten een flink gat in de dijk.»
Bulldozers maakten een flink gat in de dijk. ANP

In de Rotterdamse haven is een dijk tussen de Tweede Maasvlakte en de Yangtzehaven doorgestoken. Zeeschepen kunnen hierdoor voortaan de Tweede Maasvlakte bereiken.

Bulldozers maakten een flink gat in de dijk. Dat gebeurde tijdens doodtij, als er vrijwel geen stroming is. Als de vloed opkomt stroomt het stijgende water met veel kracht door de opening en wordt het gat door de kracht van het water groter gemaakt.

16 miljard liter

Ingenieurs hebben berekend dat er tijdens de vloed in korte tijd zo'n 16 miljoen kuub water door het gat zal stromen. Dat is 16 miljard liter.

Het doorsteken van de dijk was nodig om het binnenmeer van de Tweede Maasvlakte aan te sluiten op de Yangtzehaven. In het meer heeft het water een stabiel peil, in de haven is sprake van eb en vloed.

Vanaf nu is er ook sprake van eb en vloed in het voormalige binnenmeer, waardoor schepen zonder problemen via de Yangtzehaven de Tweede Maasvlakte op kunnen varen.

Deel deze pagina

Video

Dijk Tweede Maasvlakte doorgestoken

In de Rotterdamse haven is een dijk tussen de Tweede Maasvlakte en de Yangtzehaven doorgestoken. Daardoor kunnen zeeschepen... voortaan de Tweede Maasvlakte bereiken.

Audio

  • Tweede Maasvlakte nu open voor schepen Vanmorgen is de dijk naar de Tweede Maasvlakte doorgebroken. En dat was ook de bedoeling. De Maasvlakte was nog niet over water... bereikbaar. Via de Yangtzehaven kunnen de zeeschepen nu de haven van de Tweede Maasvlakte in. Colette van Nunen ging kijken.
  • 'Dijkdoorbraak geen tsunami' De Tweede Maasvlakte is vanaf vandaag ook voor schepen bereikbaar. Afgelopen zomer sloot de koningin het laatste stuk van de dijk... rondom de Tweede Maasvlakte. Vanmorgen werd de doorgang gemaakt vanaf de Yangtzehaven. Colette van Nunen zag met tientallen andere belangstellenden het water over de afgegraven dijk stromen.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 54 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 49 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio