NOS NieuwsAangepast

Nederland 'kortzichtig en koloniaal'

Door correspondent Harmen Boerboom

In Paramaribo is tijdens de grote EU-ACP topconferentie harde kritiek geuit op Nederlandse Europarlementariërs, die geprobeerd hebben om de bijeenkomst op een andere locatie te houden. Verschillende sprekers verweten de Nederlanders een kolonialistische houding.

Vergaderingsvoorzitter Musikari Kombo noemt de houding van de Europarlementariërs "bijzonder vreemd" en "totaal respectloos tegenover de ACP". Hij wees erop dat Bouterse tot president gekozen is in verkiezingen die door nota bene EU-waarnemers als "vrij en eerlijk" gekwalificeerd zijn.

Kombo zegt dat nooit serieus is overwogen om de bijeenkomst te verplaatsen. "We hebben onze procedures en onze loyaliteit onder de lidstaten." Het thuisblijven van de parlementariërs noemt hij "hun verlies".

Aanpassen

President Donald Ramotar van Guyana noemt de houding van de Nederlanders "erg kortzichtig en koloniaal" en bovendien in strijd met de principes van soevereiniteit binnen de EU-ACP gemeenschap.

President Bouterse, hoofdgast voor de ACP-landen, beperkte zich tot de opmerking dat de weg naar de EU-ACP vergadering in zijn land verstoord is door "een stelletje mensen dat zich nog moet aanpassen aan de realiteit van de moderne, gedekoloniseerde wereld."

Oordeel vellen

De Nederlandse Europarlementariërs hadden bezwaar tegen Paramaribo als plaats voor de vergadering vanwege de omstreden Amnestiewet. Ook wezen ze op de veroordeling van Bouterse wegens drugshandel. Onder meer de liberale Europarlementariër Toine Manders pleitte voor een boycot. Toen zijn pogingen mislukten besloot Manders thuis te blijven.

Een hoge EU-functionaris bij de landenbijeenkomst zei dat hij met name van president Bouterse fellere taal verwacht. Hij was blij dat de president zich had ingehouden.

Over de principiële houding van de Nederlandse EP-ers was hij kritisch. "Het volk heeft deze president gekozen en je ziet dat er nu iets in Suriname aan het gebeuren is. Het land heeft een sterke economische groei. Ook internationaal gezien zet deze regering het land op de kaart. En dat is goed. Soms moet je in een land zijn geweest om er een afgewogen oordeel over te vellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl