Vaker overval oudere, supermarkt

 »
  ANP

Overvallers hebben het steeds vaker gemunt op ouderen en supermarkten. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid bekendgemaakt in het programma Nieuwsuur Politiek.

In de afgelopen tien maanden steeg het aantal overvallen op woningen van ouderen van 128 naar 152. Ook supermarkten waren dit jaar vaker het doelwit van overvallers: van 126 winkels vorig jaar naar 150 tot november dit jaar.

Opstelten kwam ook met goed nieuws over misdaadbestrijding: in de afgelopen twee jaar is het totaal aantal overvallen gedaald met 30 procent. Vooral juweliers en waardetransporten profiteren van verscherpte veiligheidsmaatregelen. Zo is het aantal juweliers dat in de eerste tien maanden van 2012 overvallen werd, gedaald met 43 procent.

Dit jaar is tot dusver het aantal overvallen op waardetransporten gehalveerd.

Opstelten zei ook dat hij eenvoudige strafzaken zoals winkeldiefstal en vernieling veel vaker snel wil afhandelen. Met die zogenoemde ZSM-aanpak zijn in de eerste helft van dit jaar al 32.000 zaken afgedaan. Die afhandeling gebeurt door de officier van justitie, zonder tussenkomst van een rechter.

Volgend jaar wordt die snelle aanpak landelijk ingevoerd. De minister wil dat in 2015 tweederde van alle eenvoudige strafzaken binnen vier weken wordt afgehandeld.

Deel deze pagina

Audio

  • Opstelten: overvallers en supermarkten doelwit Overvallers hebben het steeds vaker gemunt op ouderen thuis en op supermarkten. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid... bekendgemaakt in het programma Nieuwsuur Politiek.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 1903 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2495 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 1909 keer afgespeeld

Meer video en audio