NOS NieuwsAangepast

Mbo betrekt ouders bij onderwijs

Door verslaggever Pauline Broekema

Steeds meer mbo-scholen betrekken ouders actief bij de studie van hun kinderen.

De sectie vmbo/mbo van de Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Leerlingbegeleiders houdt zich er sinds kort actief mee bezig.

Voorzitter Jeroen Ongering: "We focussen ons tegenwoordig op het voorkomen van schooluitval. En zien ouders daarin als een partner. Meer dan we ze enige jaren geleden zagen."

Tot voor kort vonden scholen, volgens Ongering, dat een student "zelfsturend" moest zijn. In de praktijk blijkt dat veel jongeren dat niet aankunnen. Vooral jongens, zo wijst ook wetenschappelijk onderzoek uit, hebben moeite met plannen.

Toestemming

Op de sportopleiding het CIOS in Goes, onderdeel van ROC Scalda, is ouderparticipatie jaren geleden al ingevoerd. De school informeert de ouders over studieresultaten en heeft soms telefonisch contact. In januari begint de school met een ouderpanel. Directeur Karin Biesterbos: "We willen dat de gang van zaken op school ook thuis besproken wordt."

Leerlingen moeten vanaf hun zestiende wel schriftelijk toestemming geven dat school contact houdt met hun ouders.

Overzicht

Op de jaarlijkse ouderdag doen ouders enthousiast mee met de lessen. In de sporthal van het CIOS spelen ouders en kinderen een partijtje voetbal. In een andere zaal krijgen een vader en zijn dochter de regels van het badminton uitgelegd.

De meeste ouders vinden het vanzelfsprekend dat ze hun kind ook in het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs begeleiden. "Ik mis soms het overzicht nog", bekent een zestienjarige. De vader van een 18-jarige studente: "Ook op deze leeftijd wil ik het beste voor haar. Ze heeft die begeleiding van ons soms gewoon nog nodig."

Zijn dochter vertelt van haar vrienden: "Er zijn er nogal wat die voortijdig zijn gestopt met hun studie. Die hebben niets. Ik wil niet dat mij dat overkomt."

Huiverig voor contact met ouders is directeur Karin Biesterbos niet. "Het ouderpanel dat in januari begint zal ons voeden met ideeën en misschien ook wel eens kritiek geven. Wij gaan er van uit dat we daar alleen maar van leren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl