NOS NieuwsAangepast

Catalonië kiest nieuwe regering

Door correspondent Jessica van Spengen

De Spaanse deelregio Catalonië kiest morgen een nieuwe regering. De Catalaanse nationalistische partij CIU lijkt hoge ogen te gaan gooien, maar of het genoeg is is de vraag.

De partij hoopt op een absolute meerderheid om daarna een peiling te kunnen houden onder de Catalanen zodat die zich kunnen uitspreken: wel of niet onafhankelijk worden van Spanje.

Te veel betaald

Aanvoerder van de discussie over onafhankelijkheid is Artur Mas, leider van de CIU en huidige regiopresident van Catalonië. Nadat op 11 september, de nationale feestdag, 1,5 miljoen mensen de straat op gingen om te demonstreren tegen de wil van de centrale regering, besloot hij vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Catalonië zit diep in de financiële problemen. Van bovenaf worden bezuinigingen opgelegd. De regio heeft onlangs zelfs om noodsteun gevraagd bij de regering in Madrid. De Catalanen zien dit geld als van henzelf, geld dat ze zelf te veel hebben betaald aan de regering in Madrid.

Geen referendum

Mas hoopt op een absolute meerderheid bij de verkiezingen. Binnen zijn regioregering is hij nu nog afhankelijk van de steun van de Partido Popular, de regeringspartij van premier Rajoy. Daar hoopt hij al mee af te rekenen.

Daarnaast wil hij bij een overtuigende winst een peiling uitschrijven onder de bevolking. Een referendum, maar zo mag hij het niet noemen. Dan zou hij toestemming moeten krijgen van de centrale regering en die heeft bij monde van premier Rajoy al laten weten niets te zien in zo'n volksraadpleging.

Zonder de steun van de Spaanse regering maakt Mas in Europa ook weinig kans om zich ook echt af te kunnen scheiden. Als hij zonder die steun toch doorzet betekent dit dat Catalonië als staat buiten de Europese Unie komt te staan.

Binnen of buiten Europa?

Veel Catalanen voelen zich meer Catalaan dan Spanjaard. Ze hebben hun eigen taal en cultuur en zien Spanje meer als buurland.

Als je aan veel Catalanen vraagt of ze voor onafhankelijkheid zijn zullen velen die vraag met 'ja' beantwoorden.

Maar als dit betekent dat ze buiten de EU komen te staan, dan zijn veel kiezers toch huiveriger. De verkiezingen zullen veel duidelijk maken maar nog niet alles. Een eventuele peiling wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl