Ultimatum voor rebellen M23

De leiders waren bijeen om een oplossing te vinden voor het geweld in het oosten van Congo.»
De leiders waren bijeen om een oplossing te vinden voor het geweld in het oosten van Congo. GBRTV

De leiders van elf Afrikaanse landen hebben de strijders van M23 opgeroepen hun oorlog te stoppen. Ze willen dat de opstandelingen binnen 48 uur de Oost-Congolese stad Goma verlaten. Als ze dat niet doen dan is de kans groot dat er militair zal worden ingegrepen.

Dat is de uitkomst van een speciaal ingelaste conferentie die in Uganda werd gehouden. Doel van de bijeenkomst was om het geweld in Oost-Congo te beëindigen.

De Rwandese president Kagame was niet aanwezig. Het land werd vertegenwoordigd door de minister van Buitenlandse Zaken. Volgens een recent rapport van de VN-Veiligheidsraad staat de minister van Defensie van Rwanda aan het hoofd van de rebellenbeweging M23.

Gevlucht

Tienduizenden burgers zijn gevlucht voor het geweld in het centraal Afrikaanse land. Volgens Unicef zijn honderden kinderen door het geweld gescheiden van hun ouders. De VN-organisatie waarschuwt dat velen van hen dreigen te worden gerekruteerd door gewapende groepen.

Deel deze pagina

Audio

  • Ultimatum voor rebellen M23 De militairen van M23 krijgen twee dagen de tijd om hun oorlog te stoppen, en zich terug te trekken uit de Oost-Congolese stad... Goma. Doen ze dat niet, dan is de kans groot dat er militair wordt ingegrepen. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van elf Afrikaanse leiders vandaag, in Uganda. Correspondent Koert Lindijer.

Video

'We weten nu dat de VN Congo niet kan verdedigen'

De VN-vredesmissie in Congo is de grootste vredesmacht ter wereld. De vredessoldaten moeten het regeringsleger ondersteunen en de... Congolese bevolking. Maar toch wisten rebellen deze week de belangrijkste stad in het oosten, Goma, vrijwel zonder verzet in te nemen. Het falen van de VN daar in Goma, kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van vredesoperaties in Afrika en voor andere plekken in de wereld.

Video en Audio

Meer video en audio