Banken wijzen hypotheekplan af

Advertenties van huizen die te koop staan»
Advertenties van huizen die te koop staan ANP

De Nederlandse banken zien het niet zitten om een Nationale Hypotheek Bank op te richten met steun van de overheid.

Twee grote pensioenbeleggers stellen voor zo'n bank op te richten. Op die manier kunnen pensioenfondsen geld in de Nederlandse hypotheekmarkt steken.

Pensioenfondsen

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat ze graag willen dat pensioenfondsen meedenken om oplossingen te vinden voor de problemen op de Nederlandse hypotheekmarkt, maar het voorstel van de grote pensioenbeleggers gaat hen te ver.

"We zijn niet voor het uitbreiden van staatsgaranties en dit voorstel neigt daartoe", zegt een woordvoerder van de NVB. Volgens hem zijn de plannen te ingrijpend voor de concurrentieverhoudingen op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Gesprekken

De banken zijn al langer met pensioenfondsen in gesprek om te kijken of de fondsen een rol kunnen spelen op de hypotheekmarkt. Die gesprekken gaan de komende weken door.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Blok heeft nog geen plan van de pensioenbeleggers ontvangen. Hij wil daarom nog niet reageren.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 4913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 906 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2638 keer afgespeeld

Meer video en audio