Kagame niet naar Congo-top

De Rwandese president Paul Kagame»
De Rwandese president Paul Kagame EPA

De Rwandese president Paul Kagame is niet op de conferentie over de strijd in Oost-Congo. Het ingelaste topoverleg met leiders van elf Afrikaanse landen wordt vandaag in Uganda gehouden.

Kagame heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo gestuurd.

De leiders zijn bijeen om een oplossing te vinden voor de burgeroorlog in het oosten van Congo. De Rwandese regering van Kagame wordt beschuldigd van het steunen van de rebellengroep M23. Die groep vecht tegen het Congolese regeringsleger in Congo.

Deel deze pagina

Video

'We weten nu dat de VN Congo niet kan verdedigen'

De VN-vredesmissie in Congo is de grootste vredesmacht ter wereld. De vredessoldaten moeten het regeringsleger ondersteunen en de... Congolese bevolking. Maar toch wisten rebellen deze week de belangrijkste stad in het oosten, Goma, vrijwel zonder verzet in te nemen. Het falen van de VN daar in Goma, kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van vredesoperaties in Afrika en voor andere plekken in de wereld.

Audio

  • Ultimatum voor rebellen M23 De militairen van M23 krijgen twee dagen de tijd om hun oorlog te stoppen, en zich terug te trekken uit de Oost-Congolese stad... Goma. Doen ze dat niet, dan is de kans groot dat er militair wordt ingegrepen. Dat is de uitkomst van een bijeenkomst van elf Afrikaanse leiders vandaag, in Uganda. Correspondent Koert Lindijer.

Video en Audio

Meer video en audio