Rust weergekeerd op het Tahrirplein

Demonstranten gisteren bij het Tahrirplein in Caïro»
Demonstranten gisteren bij het Tahrirplein in Caïro AP

Het is weer kalm op het Tahrirplein in Caïro, na de protesten van gisteren en vannacht. "Ik heb het Tahrirplein nog nooit zo rustig gezien", zegt correspondent Sander van Hoorn. Het plein is afgezet met dranghekken, vertelt hij, er rijden een paar auto's en een paar brommers.

Van Hoorn telt op de kop af 22 tentjes. Er zitten een paar honderd man bij, maar de sfeer is landerig, een echte zaterdagmorgen.

Traangas

De afgelopen nacht en vanmorgen vroeg was dat anders. Toen veegde de politie met traangas en wapenstok het plein leeg.

De demonstraties volgen op het besluit van president Morsi om zichzelf uitgebreide bevoegdheden toe te kennen. Vooral gisteren ging het er hard aan toe op het Tahrirplein, toen aanhangers en tegenstanders van Morsi elkaar te lijf gingen. Ook in andere steden in Egypte werd gedemonstreerd.

'De nieuwe farao'

De demonstranten zijn fel tegen de extra macht voor Morsi. Ze noemen zijn optreden "fascistisch en despotisch". Morsi wordt al de nieuwe farao genoemd.

Voor aanstaande dinsdagmiddag is er door een aantal oppositiegroepen een grote demonstratie aangekondigd.

Deel deze pagina

Video

'Het volk tegen de Farao'

In Egypte is de rust wedergekeerd, na de massale betogingen tegen president Morsi gisteren. De demonstranten vinden dat de... president veel te veel macht naar zich toetrekt en optreedt als een nieuwe dictator.

Audio

  • Sander van Hoorn: heel erg rustig op Tahrirplein Het is weer rustig op het Tahrirplein in Caïro. Gisteren en vannacht gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen... president Morsi. Een aantal van hen heeft op het plein een kamp opgeslagen, maar daar loopt het vandaag niet uit de hand. Correspondent Sander van Hoorn is in Caïro.

Video en Audio

  • » "Hamas gezwicht onder druk bevolking" Video Is er nu wel of geen gevechtspauze in de Gazastrook? Niemand in Israël en Gaza, die het nog weet....27 jul 2014, 2714 keer afgespeeld
  • » "Rutte kon eigenlijk niet anders" Video Het is volgens het kabinet te gevaarlijk in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. De huidige...27 jul 2014, 19206 keer afgespeeld
  • » Duizenden bij Gaza-protest Rotterdam Video In Rotterdam hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor de Palestijnen in de Gazastrook. De...27 jul 2014, 9794 keer afgespeeld

Meer video en audio