Nijpels: JOVD krijgt spreektijd

Ed Nijpels»
Ed Nijpels ANP

Op het partijcongres van de VVD in Den Bosch krijgt de JOVD vandaag ruim de tijd om het woord te voeren.

Dat heeft oud-VVD-leider Nijpels gezegd in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Nijpels is de kwestie gisteravond geregeld en kan de jongerenorganisatie zeggen wat ze wil.

Spreektijd

Het besluit van het VVD-bestuur om de voorzitter van de JOVD geen spreektijd te geven, leidde tot veel irritatie bij de Kamercentrales.

Premier Rutte wilde de JOVD'er vijf minuten van zijn spreektijd geven, maar ook dat voorstel werd geblokkeerd door het bestuur. Voor de inhoudelijke discussie begint, willen enkele Kamercentrales het spreekverbod aan de orde stellen.

Regeerakkoord

Het congres in Den Bosch wordt van 10.30 tot 16.00 uur live uitgezonden op Politiek24. Het is het eerste congres na de presentatie van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II, waar een deel van de VVD-achterban tegen protesteerde. De invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie stuitte op zoveel kritiek, dat het plan snel van tafel ging.

Op het congres beantwoorden de fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter in de Senaat Loek Hermans en Europarlementariër Hans van Baalen vragen uit het publiek. VVD-leider Rutte houdt een toespraak.

De VVD-leden hebben formeel geen mogelijkheid om het onderhandelingsresultaat af te keuren. Er komt wel een motie in stemming om dat in de toekomst mogelijk te maken.

Deel deze pagina

Audio

  • Nijpels: de JOVD houdt de VVD altijd een spiegel voor Vandaag vind in Den Bosch het partijcongres van de VVD plaats. Daar is wel één en ander te bespreken. U hoort... oud-fractievoorzitter en oud-lijsttrekker Ed Nijpels.
  • Wilma Borgman: de 'sorry-fase' van Rutte zal vandaag iets langer duren De top van de VVD legt vandaag verantwoording af aan de leden over het regeerakkoord. In VVD-kringen is de vraag gerezen: moeten... leden geen inspraak krijgen als er nieuwe kabinetten worden gevormd? Eerst stemmen over een regeerakkoord? Het gaat allemaal besproken worden in Den Bosch tijdens het partijcongres van de VVD. U hoort politiek verslaggever Wilma Borgman.

Video en Audio

Meer video en audio