Protest tegen Morsi gaat door

Protest Tahrirplein gaat door»
Protest Tahrirplein gaat door AFP

In Caïro hebben honderden tegenstanders van president Morsi de nacht doorgebracht op het Tahrirplein. Ze hebben zo'n 20 tenten neergezet, kennelijk met de bedoeling om voorlopig op het plein te blijven. De politie heeft de hele nacht traangas gebruikt in een poging de betogers te verdrijven.

Gisteren hebben duizenden mensen in Caïro gedemonstreerd en een groep betogers had al aangekondigd vannacht op het plein te blijven. Ze hopen dat er vandaag opnieuw duizenden mensen de straat op gaan.

Macht

De betogers eisen dat president Morsi de macht die hij donderdag naar zich toe trok weer afstaat. Hij regelde per decreet dat geen van zijn besluiten kan worden voorgelegd aan een rechter. Ook willen ze dat Morsi de raad ontbindt die bezig is met het opstellen van een nieuwe grondwet.

In Caïro riepen de demonstranten leuzen waarin ze Morsi vergeleken met Hosni Mubarak, die vorig jaar werd afgezet. Ze riepen Mubarak op om Morsi te waarschuwen wat er gebeurt met dictators.

Andere steden

Ook in andere steden in Egypte is tegen Morsi gedemonstreerd.

Morsi zei gisteren tegen aanhangers bij het presidentiële paleis dat hij zijn macht niet zal gebruiken om er persoonlijk beter van te worden. Ook is hij voor onafhankelijke rechtspraak en onafhankelijke volksvertegenwoordigers. Morsi zei verder dat hij niet bang is voor een sterke oppositie.

De Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op Morsi's greep naar meer macht. De Europese Unie roept Morsi op het democratische proces, dat nog maar net op gang is gekomen, te respecteren.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Aantal gevechten en paar honderd mensen bij de sit-in op Tahrirplein' Het broeit in Egypte sinds president Morsi donderdag een groot deel van de macht naar zich toe trok. Gisteren kwam het tot... ongeregeldheden op en om het befaamde Tahrirplein. U hoort journaliste Ester Meerman in Caïro.
  • 'Morsi gedraagt zich niet als een dictator, maar als een God' Het broeit in Egypte sinds president Morsi donderdag een groot deel van de macht naar zich toe trok. Gisteren kwam het tot... ongeregeldheden op en om het befaamde Tahrirplein.
  • 'Egypte gaat door een bloedig geboorteproces' Het Tahrirplein in Caïro staat opnieuw vol met betogers. Opnieuw is het protest gericht tegen de president, alleen deze keer is... het een gekozen president Mohammed Morsi. U hoort Arabiste Petra Stienen, die eind jaren '90 diplomate in Caïro was. Ze schreef het boek "Het andere Arabische geluid".

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 8974 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 412 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 412 keer afgespeeld

Meer video en audio