VVD blaast op congres stoom af

VVD-fractieleider Mark Rutte»
VVD-fractieleider Mark Rutte ANP

De VVD-leden kunnen vandaag op een partijcongres hun mening geven over het regeerakkoord. Het congres in Den Bosch wordt van 10.30 tot 16.00 uur live uitgezonden op Politiek24.

Het is het eerste congres na de presentatie van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II, waar een deel van de VVD-achterban tegen protesteerde. De invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie stuitte op zoveel kritiek, dat het plan snel van tafel ging.

Motie

Op het congres beantwoorden de fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra, de fractievoorzitter in de Senaat Loek Hermans en Europarlementariër Hans van Baalen vragen uit het publiek. VVD-leider Rutte houdt vanmiddag een toespraak.

De VVD-leden hebben formeel geen mogelijkheid om het onderhandelingsresultaat af te keuren. Er komt wel een motie in stemming om dat in de toekomst mogelijk te maken.

Spreekverbod

Het besluit van het bestuur om de voorzitter van de VVD-jongerenorganisatie JOVD geen spreektijd tijdens het congres te geven, heeft tot veel irritatie geleid bij de Kamercentrales. Rutte wilde de voorzitter van de JOVD vijf minuten van zijn spreektijd geven, maar ook dat voorstel is geblokkeerd door het bestuur. Voor de inhoudelijke discussie begint, zal in de ochtend het spreekverbod door enkele Kamercentrales aan de orde worden gesteld.

Deel deze pagina

Video

Ron Fresen: scherpe kantjes zijn eraf bij de VVD

VVD-leider Mark Rutte vindt de afspraken in het regeerakkoord om de inkomensverschillen te verkleinen "verdedigbaar". Dat zei hij... op het congres van zijn partij dat op dit moment in Den Bosch wordt gehouden.

Audio

  • Wilma Borgman: de 'sorry-fase' van Rutte zal vandaag iets langer duren De top van de VVD legt vandaag verantwoording af aan de leden over het regeerakkoord. In VVD-kringen is de vraag gerezen: moeten... leden geen inspraak krijgen als er nieuwe kabinetten worden gevormd? Eerst stemmen over een regeerakkoord? Het gaat allemaal besproken worden in Den Bosch tijdens het partijcongres van de VVD. U hoort politiek verslaggever Wilma Borgman.
  • Nijpels: de JOVD houdt de VVD altijd een spiegel voor Vandaag vind in Den Bosch het partijcongres van de VVD plaats. Daar is wel één en ander te bespreken. U hoort... oud-fractievoorzitter en oud-lijsttrekker Ed Nijpels.

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 237 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 2493 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 902 keer afgespeeld

Meer video en audio