Larry 'JR' Hagman overleden

Larry Hagman in mei 2011»
Larry Hagman in mei 2011 AFP

In Dallas is de Amerikaanse acteur Larry Hagman overleden. Hij was 81 jaar oud. Bij het grote publiek was hij vooral bekend door zijn rol van J.R. Ewing in de populaire televisieserie Dallas.

Van 1978 tot 1991 speelde hij dertien seizoenen lang de rol van de Texaanse miljonair J.R. De aflevering "Who shot J.R.?" is nog altijd de op een na best bekeken aflevering in de geschiedenis van de televisie.

Hagman werd 21 september 1931 geboren in Fort Worth, Texas. Hij begon zijn televisiecarrière in 1961 met een aantal gastrollen in series. Zijn eerste grote rol speelde hij in de sitcom I Dream of Jeannie, waarin hij naast Barbara Eden een hoofdrol vervulde.

Documentairereeks

Na Dallas presenteerde hij de documentairereeks Lone Star over de geschiedenis van Texas. In 1996 en 1998 kroop hij weer in de huid van J.R. Ewing voor twee televisiefilms. En in 2012 speelde hij opnieuw J.R. in een geheel nieuwe Dallas-serie.

Larry Hagman was verder ook te zien in de dramaserie Orleans en speelde mee in de film Primary Colors naast sterren zoals John Travolta, Emma Thompson en Kathy Bates.

Drankmisbruik

In 1995 onderging Hagman een levertransplantatie. Door zijn jarenlange drankmisbruik functioneerde zijn lever nauwelijks meer. Na de transplantatie begon hij zich in te zetten voor de U.S. Transplant Games, een organisatie die mensen bewust wil maken van het belang van orgaandonaties. Hij kreeg daar een onderscheiding voor.

In 2011 vertelde Hagman dat hij keelkanker had. Aan de gevolgen van die ziekte is hij uiteindelijk overleden.

Deel deze pagina

Video

Acteur Larry Hagman (81) overleden

Acteur Larry Hagman is overleden. Hagman werd wereldberoemd als de Texaanse oliebaron J.R. in de serie Dallas. Hij overleed ook in... een ziekenhuis in Dallas.

Audio

  • 'Hagman stond symbool voor het ouderwetse, macho-Amerika' Larry Hagman; hij werd bekend als de oliebaron J.R. Ewing in de televisieserie Dallas. Hagman is vannacht op 81-jarige leeftijd in... Dallas overleden. "Who shot J.R.?" is nog altijd de op een na best bekeken aflevering in de geschiedenis van de televisie. U hoort Willem Post, Amerika-deskundige van het Instituut Clingendael.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 54 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 49 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio