EU-top eindigt zonder akkoord

Europese top mislukt»
Europese top mislukt ANP

De Europese top over de begroting voor de jaren 2014 - 2020 is mislukt. De delegaties zijn aan het eind van de middag zonder resultaat uiteengegaan.

EU-president Van Rompuy wilde meer geld voor de begroting, maar daar waren met
name Groot-Brittannië, Nederland en Finland fel tegen. Op een persconferentie zei EU-president Van Rompuy dat de besprekingen de komende weken worden voortgezet. Volgens Van Rompuy is er "voldoende mate van potentiële convergentie" om een akkoord begin volgend jaar mogelijk te maken.

'Gematigde' begroting

Van Rompuy zei dat er gesproken is over een "gematigde" begroting, waarbij Brussel elke euro zorgvuldig moet uitgeven. Premier Rutte zei op een briefing dat hij het belangrijk vindt dat er een zuinige en gemoderniseerde begroting komt.


Rutte heeft de indruk dat de landen dichter bij elkaar komen. Hij noemde het belangrijk dat Groot-Brittannië binnenboord blijft. Ik hoop dat we de volgende keer wel een resultaat bereiken, aldus Rutte.

Deel deze pagina

Video

  • video Eurotop afgelopen, geen akkoord De Eurotop is afgelopen, maar zonder akkoord. De EU-regeringsleiders waren aan het overleggen over de... begroting, en ze zijn zojuist uit elkaar gegaan.
  • video Guy Verhofstadt over het mislukken van de Eurotop De top over de EU-begroting is mislukt. De leiders bleven maar van mening verschillen. Hun wensen en eisen... liggen zover uit elkaar, dat ze geen zin hadden om verder te praten.

Audio

  • Rutte: mislukken EU-top is nog geen ramp De eurotop over de Europese meerjarenbegroting is mislukt. Premier Mark Rutte is blij dat wel al duidelijk is dat er een lagere... begroting komt dan de Europese Commissie wil. En Nederland behoudt zijn korting van 1 miljard op de afdracht aan Europa. Correspondent Tijn Sadee sprak met Rutte en vroeg hem hoe erg het is dat de Europese leiders er nu niet uit zijn gekomen.
  • 'Achter de schermen van de EU-top rommelt het behoorlijk' De Europese top over de begroting voor de jaren 2014 - 2020 is mislukt. De delegaties zijn aan het eind van de middag zonder... resultaat uiteengegaan. Volgens premier Rutte is het geen ramp dat de top niet in een keer is gelukt. Correspondent Tijn Sadee in Brussel denkt dat de EU-leiders vooral doen alsof er niets aan de hand is, terwijl het achter de schermen behoorlijk rommelt.
  • 'Van Rompuy heeft niet alle EU-leiders weten te overtuigen' De Eurotop in Brussel is geklapt. De leiders van de 27 lidstaten moesten het eens worden over de meerjarenbegroting van de EU, maar... ze kwamen er niet uit. U hoort correspondent Tijn Sadee in Brussel.

Video en Audio

Meer video en audio