Gemengde reacties meineedzaak

Pieter Kalbfleisch»
Pieter Kalbfleisch ANP

Oud-rechter Kalbfleisch beschouwt zijn vrijspraak in de Chipsholzaak, waarin hij was aangeklaagd wegens meineed, als een blijk van gerechtigheid:

"Na het uitvoerige onderzoek van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie kan er alleen maar geconcludeerd worden dat ik de wet niet heb overtreden. Deze beslissing is daarom ook de enige juiste. Ik hoop dat hiermee definitief een einde komt aan deze voor mijn gezin en mij zeer belastende episode."

Tijdens de behandeling van de zaak had hij al gezegd dat "het allemaal nogal Kafkaësk is". Over een voor hem belastende verklaring van een getuige zei hij dat deze hem veel verdriet had gedaan en 'ongehoord' veel schade had toegebracht. "Ik heb zelden zoveel gestold onrecht om mij heen gezien."

'Failliet van de rechtbank'

Chipsholeigenaar Poot sprak tegenover de NOS van het failliet van de rechtbank. Volgens hem is de rechtbank niet in staat gebleken om rechters te veroordelen die "aantoonbaar fout" zijn geweest. Hij beschuldigt de rechtbank ervan dat in het vonnis naar vrijspraak is toe geredeneerd.

Of het OM in hoger beroep gaat, is nog niet bekend.

Deel deze pagina

Audio

  • Jeroen de Jager in gesprek met Kalbfleisch Jeroen de Jager interviewt oud-rechter Pieter Kalbfleisch. Hij werd vanmiddag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van... meineed wegens gebrek aan bewijs. Volgens het OM had Kalbfleisch samen met collega Hans Westenberg in een getuigenverhoor over de zogeheten Chipsholzaak onder ede gelogen.
  • 'Het OM heeft de Chipsholzaak opzettelijk verprutst' Twee oud-rechters zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van meineed. Het gaat om Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg. Ze... werden ervan beschuldigd in de Chipsholzaak onder ede te hebben gelogen. Die zaak over vastgoed bij Schiphol, sleept al twintig jaar voort. De uitspraak is een teleurstelling voor Peter Poot, die al 20 jaar bij de zaak betrokken is. Verslaggever Jeroen de Jager heeft de zaak jarenlang gevolgd.

Video en Audio

Meer video en audio