''t Loon verzakte door mijnbouw'

't Loon moest vorig jaar deels worden gesloopt omdat het op instorten stond»
't Loon moest vorig jaar deels worden gesloopt omdat het op instorten stond ANP

De verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen is veroorzaakt door breuken in de grondlaag en die zijn ontstaan door mijnbouw in de jaren vijftig. Door de breuken spoelde zand en grondwater weg, waardoor grond direct onder een kolom van de parkeergarage wegzakte. Ook kan het stijgen van het water in de mijngangen een rol hebben gespeeld.

Dit is de uitkomst van een onderzoek door een deskundige van de TU Delft in opdracht van de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum. Die wordt gevormd door twee vastgoedinvesteerders en de eigenaar van de parkeergarage.

Ook concluderen de onderzoekers dat de veiligheid van de gebruikers van het winkelcentrum en de bewoners van de daarboven liggende flat niet in gevaar is geweest.

Pilaren

De problemen waren een paar maanden eerder aan het licht gekomen. Toen was gebleken dat in pilaren van de parkeergarage onder 't Loon scheuren zaten. De oorzaak was een verzakking.

Eind november werd de situatie zo gevaarlijk dat de burgemeester een deel van het complex liet sluiten. De bewoners van een flat boven het centrum werden geëvacueerd.

Begin december dreigde het complex in te storten. De gemeente besloot toen dat de parkeergarage en een deel van het winkelcentrum "gecontroleerd" gesloopt moesten worden. Dit om te voorkomen dat er asbest zou vrijkomen.

Gedupeerde winkeliers

De gemeente Heerlen en de gedupeerde winkeliers waren niet bij het onderzoek betrokken. Tot vorige week wilde de vereniging van eigenaren de gemeente niet op het terrein toelaten.

De gemeente gaat nu het vandaag verschenen rapport bestuderen. Pas dan wordt beslist of er een eigen onderzoek komt.

Deel deze pagina

Video

'Winkelcentrum 't Loon verzakte door mijnbouw'

Winkelcentrum t Loon in Heerlen is vorig jaar verzakt door breuken in de grondlaag. Die waren ontstaan door mijnbouw in de jaren... vijftig. Eind vorig jaar werden scheuren ontdekt in de parkeergarage onder het winkelcentrum. Het complex werd ontruimd en een deel van het centrum werd gesloopt. De vereniging van eigenaren presenteerde zojuist de uitkomst van een uitgebreid onderzoek.

Audio

  • Burgemeester Heerlen: sloop winkelcentrum was echt nodig Het is de oude mijnschacht. De oorzaak voor de verzakking van winkelcentrum 'T Loon in Heerlen is bekend. De vereniging van... Eigenaren heeft onderzoek laten doen. Na de verzakking, eind 2011, ontstond volgens de gemeente een onveilige situatie, en werd het winkelcentrum gesloopt. Winkeliers verloren daarmee hun inkomsten. Burgemeester Paul Depla van Heerlen reageert op het onderzoek.
  • 'Geen onveilige situatie bij winkelcentrum Heerlen' Het is de oude mijnschacht. De oorzaak voor de verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen is bekend. De Vereniging van... Eigenaren heeft onderzoek laten doen. Na de verzakking, eind 2011, ontstond volgens de gemeente een onveilige situatie, en werd het winkelcentrum gesloopt. Winkeliers verloren daarmee hun inkomsten. U hoort professor Dick Hordijk die het onderzoek leidde.
  • 'Men heeft snel geconstateerd: het is goed fout' De verzakking van winkelcentrum 't Loon in Heerlen is veroorzaakt door de mijnbouw uit de jaren 50. Daardoor zijn breuken in de... grondlaag ontstaan, blijkt uit onderzoek van de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum. Verslaggever Paul Sanders.

Video en Audio

  • » "Schutter Canada handelde alleen" Video De Canadese politie gaat ervan uit dat de schutter van de aanslag gisteren in Ottawa alleen heeft...23 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Bijtelling lease-auto's omhoog Video Lease-rijders gaan meer belasting betalen voor hun auto. Voor veel auto's gaat de bijtelling in...23 okt 2014, 719 keer afgespeeld
  • » Iraakse Koerden mogen vechten in Kobani Video Tweehonderd Iraakse Koerden mogen over Turks grondgebied naar de Syrische grensplaats Kobani om...23 okt 2014, 1731 keer afgespeeld

Meer video en audio