Deurwaarders willen tv laten staan

Deurwaarders willen tv's, huisdieren en speelgoed in huizen laten staan»
Deurwaarders willen tv's, huisdieren en speelgoed in huizen laten staan ANP Xtra

De beroepsvereniging van gerechtsdeurwaarders wil dat de lijst van spullen die uit huizen van schuldenaars mogen worden meegenomen, wordt aangepast aan de moderne tijd. De organisatie presenteert daarvoor vandaag een voorstel.

In de huidige wet uit 1838 mogen deurwaarders alles meenemen, behalve bedden, beddengoed, proviand voor een maand en nog wat kleine, achterhaalde zaken.

In de praktijk legt ongeveer de helft van de deurwaarders ook inderdaad beslag op vrijwel de gehele inboedel. Zo wordt volgens hen zo veel mogelijk druk op de schuldenaar gezet om de schulden terug te betalen.

Huisdieren

De Koninklijke Beroepsorganisatie voor Gerechtsdeurwaarders (KBvG) vindt de criteria niet meer van deze tijd. De vereniging stelt voor om de lijst van spullen die niet mogen worden weggehaald, uit te breiden.

Ze willen er onder meer speelgoed, huisdieren en een goedkope radio en tv aan toevoegen. Een dure tv, die veel waarde vertegenwoordigt, mag volgens het voorstel nog steeds worden meegenomen.

Nu al keus

Sociaal raadslieden die schuldenaars bijstaan - verenigd in de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden - zijn blij met het voorstel, maar benadrukken dat deurwaarders nu ook al de keus hebben om zich te beperken.

"De wet biedt ruimte voor deurwaarders om spullen te laten staan, maar daar maken velen geen gebruik van", zegt voorzitter Saskia Noorman-Den Uyl.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Deurwaarders nemen tv alleen mee om druk te zetten' Mensen die diep in de schulden zitten, kunnen straks hun computer en hun tv-toestel houden. Want als het aan de koepel van... deurwaarders ligt worden die zaken straks niet langer meegenomen. De deurwaarders willen dat de lijst van spullen die ze moeten laten staan via de wet wordt aangepast aan de moderne tijd. U hoort Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso bij de Hogeschool Utrecht.
  • 'Sommige schuldeisers willen alles in beslag nemen' De beroepsvereniging van gerechtsdeurwaarders wil dat de lijst van spullen die uit huizen van schuldenaars mogen worden meegenomen,... wordt aangepast aan de moderne tijd. De organisatie presenteert daarvoor vandaag een voorstel.

Video en Audio

  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 423 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1813 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld

Meer video en audio