Kinderpostzegels 'beste' goede doel

De kinderpostzegels van dit jaar met de drie prinsessen»
De kinderpostzegels van dit jaar met de drie prinsessen Stichting Kinderpostzegels

De Stichting Kinderpostzegels is op de eerste plaats geëindigd in de Goede Doelen Top-50 van de krant Trouw. Daarbij wordt gekeken naar de structuur van organisaties. Het gaat er dan bijvoorbeeld om of ze transparant zijn en samenwerken met andere organisaties. Ook wordt gekeken of het toezicht goed is geregeld en of ze experts betrekken bij hun werk.

De lijst is tot stand gekomen door de goede doelen een vragenlijst te laten invullen, waarna de gegevens werden gecontroleerd. In de top van de lijst staan veel relatief onbekende goede doelen. Zo staat op twee Burung Manyar. Die organisatie geeft steun aan nierpatiënten in Indonesië. Op drie staat Projecten Zuid-Afrika, dat sponsorouders werft voor scholieren en studenten.

Samenwerking

Thema van de bijlage van Trouw is samenwerking. De krant vraagt zich af of er niet te veel goede doelen zijn in Nederland. Bij de Kennisbank Filantropie staan er ongeveer 6000 ingeschreven. Er zijn zelfs 20.000 organisaties waarvan giften voor de belasting aftrekbaar zijn.

Trouw constateert dat goede doelen allemaal zeggen samenwerking heel belangrijk te vinden, maar er in de praktijk niet altijd naar handelen. Als voorbeeld worden de Hartstichting en Hartpatiënten Nederland genoemd, die voor dezelfde groep patiënten opkomen. Hoewel samenwerking ook voor hen belangrijk is, noemen ze dat voor hun eigen organisatie een brug te ver.

Astma Fonds

Het is de derde keer dat Trouw met een ranglijst van goede doelen komt. Vorig jaar stond het Astma Fonds bovenaan. Die organisatie staat nu op de 31-ste plaats.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "Executie veroorzaakt schokgolf bij Hamas" Video Drie leiders van Hamas werden deze week gedood. Correspondent Ankie Rechess sprak met Danny Yatom,...22 aug 2014, 285 keer afgespeeld
  • » Ministers staan stil bij Foley Video Het kabinet zegt er alles aan te willen doen om de Nederlandse samenleving te beschermen tegen...22 aug 2014, 228 keer afgespeeld
  • » Rente historisch laag Video De rente staat historisch laag en banken en klanten die geld lenen bij de bank lenen profiteren...22 aug 2014, 275 keer afgespeeld

Meer video en audio